Blocarea Pilonului II la o contributie de 2% ar aduce statului o reducere a cheltuielilor echivalenta cu doar 187 mil. lei (45 mil. euro), adica diferenta dintre o taiere a pensiilor de stat cu 15% sau cu 14,24%, potrivit Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
O analiza APAPR arata ca reducerea contributiei la Pilonul II de la 2,5% la 2% ar insemna 45 de milioane de euro, si nu 400 de milioane de euro, „asa cum eronat sustin cei care propun masura.”

Pensiile ar putea fi reduse cu 10%-12%, in loc de 15%, cat a anuntat initial presedintele, prin limitarea la 2% a procentului din veniturile salariatilor transferat catre Pilonul II, sindicatele urmand sa discute in acest sens cu reprezentantii MFP, a spus ieri presedintele CNSLR Fratia.

De asemenea, prin eventuala blocare a Pilonului II la 2% s-ar economisi exact sumele necesare pentru a nu reduce pensiile de stat cu 15% ci cu 14,24%, adica o influenta practic insignifianta in cifrele macro ale bugetului public de pensii. Cu alte cuvinte, blocarea Pilonului II nu poate ajuta pensiile de stat sa scada doar cu 10% sau 12% in loc de 15%.

De asemenea, adoptarea de catre Guvern a acestei masuri provoaca grave prejudicii actualei generale de salariati, a caror pensie privata ar putea fi cu pana la 30% mai mica in viitor, potrivit APAPR.

Dupa inghetarea contributiei virate in Pilonul II la 2% anul trecut, in locul unei cresteri la 2,5% (conform legii), inca o reducere anul acesta ar insemna un nivel de contributii cu un punct procentual sub programul initial, stabilit de Legea nr. 411/2004.

Studii independente la nivel international arata ca reducerea cu 1% a nivelului contributiei virate la pensia privata, asa cum s-ar putea ajunge in Romania, inseamna un nivel cu pana la 30% mai redus al pensiei private viitoare. In prezent, cu 2,5%, Pilonul II din Romania este sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor din Europa si printre cele mai reduse din lume.

Bugetul public de pensii a fost adus in pragul falimentului de majorarile nesustenabile si nerealiste de pensii din ultimii 5 ani, potrivit APAPR. Chiar si reduse cu 15%, pensiile de stat ar ramane mai mari, atat in termeni nominali, cat si in termeni reali, fata de nivelul din luna septembrie 2008 (inainte de criza).

In perioada decembrie 2004 – decembrie 2009 pensia medie din sistemul public a avut un ritm mediu anual de crestere de 24%, fata de un ritm mediu anual de numai 15% al salariilor si de o crestere reala medie de 5,4% a economiei (Produsului Intern Brut) in aceeasi perioada.

Aceste majorari nerealiste de pensii au adus bugetul public de pensii in situatia unui deficit de 1,74 miliarde de euro in 2009 si a unui deficit estimat la 2,5 miliarde de euro in 2010. Fata de acest deficit, blocarea Pilonului II aduce o reducere de cheltuieli echivalenta cu doar 1,8% din deficitul bugetului public de pensii din 2010.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri