Statul nu mai are bani. Creditul guvernamental isi reia avansul

Ministerul Finantelor s-a imprumutat mai mult de la banci in utlima perioada pentru a putea finanta cheltuielile bugtului, astfel ca in luna aprilie a acestui an creditul guvernamental s-a majorat cu 3,1%, pana la 52,26 miliarde lei (12,5 miliarde euro), dupa ce in ultimele luni se aflase pe un tren descendent.

Creditul guvernamental a crescut in luna aprilie cu 3,1%, pana la 52,26 miliarde lei, iar fata de perioada similara din 2009 este cu 64,5% mai mare (57,7% in termeni reali).

In martie, creditul guvernamental se diminuare cu 0,4%, pana la 50,7 miliarde lei, dar nevoia statul de finantare a facut ca cererea Ministerului de Finante pentru imprumuturi de la banci sa creasca.

In primul trimestru din 2010, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial, iar in aprilie a atras 4,57 miliarde lei.

Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an a fost modificata la 6,8% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri