Guvernatorul BNR a subliniat ca mecanismele de pe piata valutara sunt mult mai complexe si nu vizeaza mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb.

"Vanzarea de valuta pe piata este un mecanism mai complex. Nu vindem valuta ca sa tinem un nivel de curs. Sunt mecanisme care functioneaza mult mai complex", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca rezerva valutara, in anumite limite, poate sa fie folosita si pentru credibilizarea si eficientizarea politicilor economice, mai ales cele monetare si de curs.

“A intervenit Banca Nationala ca sa pastreze cursul la 4,3?
Niciodata nu am spus asa ceva, dar asa a vrut sa inteleaga presa. Cand nu s-a mai aparat cursul, atunci s-a provocat o sperietura. Piata l-a adus inapoi de la 4,4, dar nici asta nu a fost extraordinar. Nu e bine sa dai o cifra pentru ca ati vazut ce s-a intamplat", a spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat ieri un curs de referinta de 4,2596 lei/euro, cu 0,04% mai mare decat cel de marti, in conditiile in care cursul leului a oscilat in jurul nivelului de 4,26 lei/euro in prima parte a zilei.