Activele Volksbank Romania au scazut usor in primul semestru

Activele Volksbank Romania au scazut usor in primul semestru, la 5,2 miliarde de euro, comparativ cu 5,25 miliarde de euro la finele anului trecut, iar veniturile nete din dobanzi au inregistrat un declin de 5% raportat la primele sase luni ale anului trecut, transmite Mediafax.

La finele primului trimestru din acest an, Volksbank Romania avea active de 5,3 miliarde euro.

La sase luni, activele Volksbank International (VBI), institutie de credit care controleaza banca din Romania, au coborat la 13,9 milioane de euro, de la 14,2 miliarde de euro in decembrie, se arata in raportul financiar al grupului austriac Volksbank, actionarul principal al VBI.

Romania este cea mai mare piata, dupa active, a VBI, urmata de Cehia (1,9 miliarde de euro), Ungaria (1,8 miliarde de euro), Slovacia (1,3 miliarde de euro) si Croatia (1,1 miliarde de euro). VBI activeaza si in alte patru tari din Europa Centrala si de Est.

Volksbank International si-a imbunatatit rezultatul operational, calculat inainte de riscuri, cu 20%, la 126,5 milioane de euro, ca urmare a evolutiei pozitive de pe toate pietele din regiune, inclusiv Romania.

Totodata, provizioanele au avansat cu 28%, la 105,9 milioane de euro.

Veniturile nete din dobanzi au urcat usor, la 206,6 milioane de euro, de la 202 milioane de euro anul trecut, doar bancile din Ungaria (-5,7%), Romania (-5%) si Ucraina (-1,4%), inregistrand o evolutie negativa.

In Europa de Sud-Est, recuperarea economica este lenta, intrucat tarile din regiune beneficiaza in masura mai redusa de reluarea activitatii la nivel global, din cauza economiilor cu un grad mai redus de deschidere. Deprecierea leului de la inceputul anului a sustinut intr-o oarecare masura recperearea economica bazata pe exporturi, se arata in raportul Volksbank. Pe ansamblu, tarile din Europa de Sud-Est vor ramane probabil in recesiune usoara sau vor stagna in acest an, estimeaza analistii bancii.

Grupul Volksbank controleaza participatia majoritara la Volksbank International, institutie de credit care opereaza zece banci in noua tari. Banca austriaca detine 51% din actiunile Volksbank International, alti actionari fiind DZ Bank, WGZ Bank si Banca Populara Caisse d'Epargne.

Volksbank activeaza in Romania din 2000, iar in prezent este a treia mare institutie financiara de pe piata dupa active.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cât costă o asigurare în cazul infectării cu Covid-19 pentru angajați
Setari Cookie-uri