Piata europeana de telefonie mobila inregistreaza o perioada dificila.

"Am intrat intr-o faza dificila. Modelul nostru economic din Europa se afla sub presiune", a afirmat el intr-un interviu pentru cotidianul american Wall Sreet Journal.

France Telecom, la fel ca alte companii europene din domeniu, se confrunta cu scaderea veniturilor, respectiv intensificarea concurentei si reglementarii. Totodata, operatorii de telefonie trebuie sa modernizeze retelele pentru a face fata cererii tot mai mari pentru telefoane cu acces la internet.

In acest context, piata telecom din Europa se va consolida in urmatorii ani, intrucat companiile cauta sa-si diminueze costurile.

Seful France Telecom a lansat, recent, o analiza a activelor grupului din Europa.

"Portofoliul nostru din Europa trebuie sa fie mai eficient. In anumite state nu exista crestere", a spus Richard, adaugand ca nu exclude iesirea de pe unele piete.

Austria, Elvetia si Belgia se afla printre statele unde grupul ar putea decide sa vanda participatiile la operatori locali sau sa-si creasca prezenta pentru a obtine venituri mai mari, a afirmat el.

Citeste si:

Pentru a reduce costurile, France Telecom vrea sa continue sa formeze parteneriate cu alte grupuri telecom din Europa. Grupul francez ar putea incheia noi aliante cu Deutsche Telekom, cu precadere pentru utilizarea in comun a retelelor.

Dupa ce au combinat activitatile din Marea Britanie si au format o companie mixta pentru achizitia de echipamente telecom si pentru retele, cele doua grupuri ar putea colabora in domenii ca cercetare-dezvoltare, a adaugat el.

Acorduri de utilizare in comun a retelelor de telefonie ar putea reprezenta optiuni pentru Romania, Slovacia si Austria, a mai spus managerul.

"Nu exista, insa, un plan pentru o fuziune totala cu Deutsche Telekom", a explicat seful France Telecom.

Orange este cel mai mare operator de telecomunicatii mobile din Romania dupa numarul de clienti.

Conform celor mai recente raportari, Orange Romania are aproape 10,5 milioane de clienti. Al doilea operator dupa numarul utilizatorilor este Vodafone Romania, cu circa 9,8 milioane de clienti la finele anului trecut.