Veniturile telefoniei fixe s-au redus cu aproape 5% in anul 2004, in Europa Centrala si de Est

Piata telefoniei fixe a pierdut teren in fata telefoniei mobile in Europa Centrala si de Est (CEE), in conditiile in care numarul abonatilor s-a redus cu 0,5% in 2004, pana la nivelul de 32,88 milioane, transmite Rompres, care citeaza un studiu IDC (Insulation Displacement Connection). Si convorbirile au scazut ca volum cu 0,83%, la 8,04 miliarde de dolari.

Scaderea profiturilor se refera atat la telefonia fixa pentru consumatorii obisnuiti, cat si la aceea a firmelor. Veniturile telefoniei fixe uzuale s-au redus cu aproape 5% in anul 2004, comparativ cu anul precedent. Numarul de minute de convorbire a scazut in cea mai mare parte a statelor CEE, exceptie facand Polonia si Bulgaria. La cealalta extrema se situeaza Cehia, care a inregistrat, in anul 2004, cu 14,4% mai putine minute de convorbiri decat in anul 2003.

Tara cu cel mai mare numar de locuitori din regiune, Polonia, dispune de o cota de 37,7% din numarul total al abonatilor la telefonia fixa. Romania se situeaza pe locul doi, cu 13,4%, pe trei, Ungaria, cu 11,0%, iar Cehia pe patru, cu 10,5%. In privinta cheltuielilor, Polonia conduce cu 40% din total, urmeaza Ungaria cu 13,5%, iar Cehia se situeaza pe locul trei, cu aproape 12%.

S&P ar putea imbunatati ratingul MobiFon

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a reafirmat ratingurile acordate operatorului de telefonie mobila Vodafone, dupa anuntul privind preluarea controlului asupra companiilor MobiFon si Oskar Mobil, se arata intr-un comunicat al S&P, citat de Mediafax. Compania britanica a anuntat, marti, ca va cumpara, de la grupul canadian Telesystem International Wireless Inc (TIW), un pachet de 79% din actiunile MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. In plus, Vodafone va prelua o datorie neta de aproape 900 de milioane de dolari. Vodafone detine deja 20% din capitalul social al MobiFon, dar Oskar reprezinta prima sa achizitie din Cehia, unde compania are o cota de piata de 17%.

Ambii operatori vor contribui la o extindere destul de modesta a prezentei Vodafone in Europa, iar fluxurile de numerar ale acestor companii sunt inferioare celor derulate de alte divizii ale grupului britanic. Tranzactia este conditionata de o serie de aprobari si va fi probabil finalizata in trimestrul trei din 2005. In ceea ce priveste ratingurile acordate MobiFon si TIW, Standard&Poor's a anuntat ca acestea sunt in curs de revizuire, cu perspective pozitive. "Gradul de sustinere financiara acordata de Vodafone catre MobiFon urmeaza sa fie inca stabilit. In orice caz, S&P considera acest eveniment un element pozitiv pentru MobiFon. Achizitionarea companiei romane are la baza consideratii de ordin strategic si financiar, intarind prezenta Vodafone pe piata est-europeana", a declarat analistul Joe Morin.

Reprezentantii S&P se vor intalni in curand cu conducerea MobiFon pentru a decide daca imbunatatirea ratingurilor este justificata. In plus, agentia va analiza planurile Vodafone cu privire la MobiFon si la situatia datoriilor. Ratingurile acordate TIW vor fi retrase dupa finalizarea tranzactiei.