Bitdefender s-a clasat pe locul al 17-lea in clasamentul celor mai mari companii de software provenind din pietele emergente din lume, pe baza cifrei anuale de afaceri. Clasamentul a fost realizat de PwC, in colaborare cu International Data Corp si a clasificat primele 30 de companii de software provenind din pietele emergente.

Din cele 30 de companii incluse in clasamentul mondial, 13 au sediul in China si aproape o treime in Europa de Est si Rusia, in timp ce 7 au sediul in Asia/Pacific, in afara Chinei, in principal in India si Coreea.

Distributia geografica ilustreaza unele caracteristici comune interesante. In tarile din Europa de Est se resimte mostenirea sistemului de invatamant din regiune, cu un accent puternic pe matematica si stiinte, care continua pana in zilele noastre, fapt reflectat si de accentul mare pus de aceste tari pe securitatea informatica. Prin urmare, nu este de mirare ca lista este compusa din mai multe companii de securitate IT, inclusiv Bitdefender din Romania.

„Expertiza noastra in domeniul IT a fost dezvoltata de-a lungul mai multor decenii (..) Romania a fost una dintre primele zece tari care a construit si proiectat calculatoare in anii 1950", a declarat Florin Talpes, CEO Bitdefender.

Estimari recente arata ca Romania se afla printre primele 10 tari in ceea ce priveste profesionistii IT certificati pe cap de locuitor si viteza de Internet in banda larga (broadband).

"Am putea spune ca generatia IT de aur, care a iesit de pe bancile scolii traditionale romanesti si a pasit direct in economia libera din anii 1990, a reusit sa inspire generatia urmatoare. Acest transfer a fost favorizat si de unele masuri fiscale adoptate de autoritati in decursul anilor, care au contribuit la reducerea „exodului de creiere” (brain drain) catre tarile mai dezvoltate. Acum este timpul ca autoritatile romane sa incurajeze inovatia, cercetarea si dezvoltarea pentru a ajuta industria sa reduca dependenta de servicii de externalizare si sa genereze mai multe produse si servicii cu valoare adaugata”, a completat Florin Deaconescu.

Ce avantaje si dezavantaje au furnizorii de software de pe pietele emergente

Furnizorii de software de pe pietele emergente au mai multe avantaje. In timp ce in trecut piata locala a produselor de software pentru consumatorii individuali era ca si inexistenta, iar piata de produse de software pentru clientii corporate limitata, in prezent acest scenariu nu mai este valabil. Dispozitivele mobile conecteaza consumatorii din orice piata emergenta, din Kenya pana in Coreea. Acest lucru deschide oportunitati uriase, atat pentru aplicatiile dedicate consumatorilor cat si pentru cele centrate pe client, care permit consumatorilor sa acceseze informatii back-end.

Forta acestor piete este conferita si de numeroasa generatie Millenials din tarile emergente (in special in India si in tarile din America de Sud). Reprezentantii acestei generatii se simt mai confortabil cu dispozitivele mobile, multi dintre ei probabil neavand niciodata un computer, de aceea aceasta generatie ofera oportunitati importante de piata.

Mai exista si alte avantaje, dintre care cel mai mare este structura costurilor - un avantaj evident pentru companiile de pe pietele in curs de dezvoltare. Costul pentru dezvoltarea de software pe pietele emergente este unul relativ mic, ceea ce permite companiilor sa fie mai competitive pe piata mondiala.

In ciuda tuturor acestor avantaje exista si o serie de dezavantaje, nu este totul roz. Cu toate ca cele 30 de companii si-au dovedit stabilitatea, exista o intrebare in ceea ce priveste viabilitatea lor: pot trece dincolo de faza de start-up?

Acesti jucatori se confrunta cu riscuri pe termen lung. Clientii si partenerii lor trebuie sa aiba increderea ca ei vor continua sa existe pe piata si maine. Avand in vedere faptul ca tarile dezvoltate tind sa apeleze la companii de renume sau in care au incredere, companiile de pe pietele emergente pot suferi din cauza lipsei de vizibilitate si nivelului scazut de notorietate a brand-ului.

Exista si alte probleme care le afecteaza, mai ales de tip economic si financiar. De asemenea, aceste companii se confrunta cu „exodul creierelor” (brain drain), care face referire la tendinta persoanelor cu capacitate de munca si cu un nivel ridicat de educatie sa caute locuri de munca in tarile dezvoltate.

"Unele guverne, printre care si cel al Romaniei din pacate, nu au mai investit in invatamantul superior asa cum o faceau inainte, in special in domeniile stiintifice", avertizeaza Florin Deaconescu, adaugand ca tiparele de migratie arata faptul ca unii oameni talentati sunt inca in cautarea unor oportunitati mai bune in alta parte.

Aceste provocari explica partial de ce cifra de afaceri a primelor 30 de companii de software de pe pietele emergente reprezinta doar 1,4% din veniturile globale ale industriei de software.

Sursa foto: scyther5 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri