Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a deschis perioada de consultare publica privind amanarea celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru Vodafone si Orange.

"Avand in vedere nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in statele membre ale Uniunii Europene si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa, ANRC propune amanarea cu un an a aplicarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare pentru retelele Vodafone Romania si Orange Romania, programata initial pentru 1 ianuarie 2007", se arata in comunicatul autoritatii de reglementare.

Romania are in prezent cel mai mic tarif de interconectare cu retelele mobile din Europa, iar ritmul actual de reducere va continua sa mentina acest decalaj. Atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor de terminare la nivel european, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila, au declarat pentru NewsIn reprezentantii ANRC.

ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefonie mobile, acettia din urma fiind obligati sa reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in 4 etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde