Vodafone a anuntat ca intentioneaza sa reduca la trei numarul sistemelor de operare in cadrul carora va dezvolta aplicatii, pentru urmatorii cinci ani, pastrand doar Microsoft Windows Mobile, Symbian/S60 si Linux, infrmeaza NewsIn. Din cauza gradului mic de standardizare al programelor informatice pentru telefoanele mobile, aplicatiile precum cele pentru e-mail, mesageria instanta sau redarea de muzica trebuie sa fie scrise intr-o serie de limbaje software diferite, care sa le permita sa funtioneze pe dispozitive diferite.

Adaptarea acestor programe este astfel, costisitoare si anevoioasa pentru operatorii retelelor de telefonie mobila. Vicepresedintele Microsoft Mobile si Embedded Devices, Pieter Knook, a declarat, pentru Reuters, ca o serie de alte companii planuiesc aceeasi reducere a programelor folosite. "Vodafone este primul grup care se indreapta in aceasta directie, insa exista o serie de alte companii care vor face acelasi lucru si vom vorbi si despre acestea la momentul potrivit", a declarat Knook.

Vodafone nu a dat detalii legate de partea financiara a acestui proces, insa reprezentantii companiei au declarat ca spera ca masura sa accelereze dezvoltarea unor noi aplicatii si sa conduca la convergente intre telefoanele mobile si computere. "Prin concentrarea pe aceste trei platforme terminale principale, Vodafone spera sa obtina beneficii de pe urma reducerii costurilor de dezvoltare a dispozitivelor sau din lansarea mai rapida si mai ieftina a unor noi servicii", a declarat directorul tehnic al Vodafone, Jens Schulte-Bockum.