Promisiunea unui avans tehnologic fara precedent a devenit, peste noapte, o realitate concreta si cat se poate de palpabila. Cu toate ca nu este intotdeauna atat de evidenta pe cat ar trebui, interactiunea cu algoritmii inteligentei artificiale ne este deja foarte la indemana. Indiferent de modul in care ne raportam la aceasta tehnologie, integrarea ei in viata de zi cu zi nu este o chestiune de „daca”, ci de „cand”.

Cand automobilul iti raspunde la salut

Intrat de curand pe lista de optionale a unora dintre producatorii de masini din segmentul premium, sistemul de asistenta cu inteligenta artificiala aduce in viata reala o serie de inovatii desprinse parca din filmele SF. Este de ajuns sa apelezi vocal masina, exact asa cum o faci cu smartphone-ul sau cu boxa smart a casei, pentru a trezi la viata sistemul avansat, cu functii semiautonome, care iti vorbeste cu o voce calda.

Poti comanda masinii sa mareasca volumul instalatiei audio, sa ajusteze temperatura ambientala, sa apeleze numerele de telefon din agenda sau sa alcatuiasca rapid traseul optim catre destinatia dorita. Mai mult, datorita celor mai noi evolutii, fiecare utilizator al automobilului isi poate crea un profil in care sa isi salveze setarile, preferintele si modurile de functionare proprii.

De la cont bancar, la banking inteligent

Aplicatiile de internet banking nu mai reprezinta de multa vreme o noutate, asa ca pasul urmator deja a fost facut, spre bucuria celor care folosesc serviciile bancare aproape exclusiv online. Folosind o aplicatie avansata, pentru plati cu telefonul mobil, toate etapele si procesele disponibile pana acum capata dinamica si devin intuitive. Autentificarea cu amprenta sau cu Face ID iti deschide calea catre un cont complet personalizat, cu imagine de profil, culori alese de tine si nume dedicate pentru fiecare dintre conturi.

Toate platile se fac intr-un singur formular, pe care aplicatia il completeaza automat cu numele destinatarilor transferurilor si cu IBAN-urile aferente. Mai mult, cautarea tranzactiilor in aplicatie se face exact dupa algoritmul unui motor de cautare. Aplicatia vine cu o serie de avantaje conexe, cum ar fi zero comisioane pentru transferul intre conturile proprii si intre cele deschise la aceeasi banca sau magazin online dedicat, cu produse financiare atractive.

La adapost de spam

Trecute sunt zilele in care inbox-ul ne era invadat, aproape in fiecare zi, cu reclame la medicamente naturiste, cu oferte de nerefuzat pentru articole sportive sau cu propuneri cel putin indoielnice, venite din partea unor fictivi miliardari din tarile bogate in campuri petroliere. Ce s-a schimbat intre timp? Ei bine, in niciun caz natura informatiilor care sunt trimise in mod fraudulos prin posta electronica, ci modul in care suntem feriti de balast.

Managerii serviciilor de e-mail nu puteau ramane imuni la disconfortul creat de-a lungul timpului userilor, asa ca le-au dat developerilor sarcina de a dezvolta solutii eficace, dar care sa implice zero efort pentru beneficiarul final. Sistemele inteligente de software invata sa deosebeasca informatiile relevante de cele invazive, prin compararea tipurilor de continut din mail-urile trimise. Astfel, analizeaza independent ce anume merita (si ce nu) sa treaca prin filtru.

Viitorul nu mai trebuie privit prin prisma unei utopii la care vor avea acces doar urmasii nostri. Cu inovatiile care se prefigureaza in imediata proximitate temporala, dar mai ales cu cele pe care le avem deja la dispozitie, viitorul a devenit prezentul nostru de zi cu zi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri