Valoarea de piata a companiei Nintendo a depasit-o azi pe cea a rivalului Sony, pentru prima oara in cei zece ani in care Sony a detinut suprematia in industria jocurilor electronice. Nintendo a intrat, astfel, in topul primelor zece companii pe piata de capital japoneza, anunta Forbes.

Produsul Wii, fabricat de Nintendo, a depasit in vanzari consola de joc Playstation 3 a companiei Sony, cu un raport de 3 la 1 in Japonia si cu peste 2 la 1 in SUA, potrivit revistei de specialitate Enterbrain si firmei de cercetare NPD. De asemenea, cererea pentru aparatul de joc portabil DS a depasit-o pe cea inregistrata de Sony Playstation Portable.

Actiunile Nintendo au crescut pana la 46.530 de yeni (374,5 dolari), luni dimineata, in Osaka. Valoarea pe piata de capital a companiei Nintendo urcase la 52,9 miliarde de dolari, in timp ce Sony a scazut la 52,3 miliarde de dolari. Actiunile Sony au scazut cu 0,11%, echivalentul a 50 de yeni (40 de centi), pana la valoarea de 45.400 yeni (366 dolari), pe actiune.

In ultimele trei luni, actiunile Nintendo au crescut cu o treime, in timp ce actiunile Sony au fluctuat intre 5.860 de yeni (47,30 dolari) si 7.150 de yeni (57,70 dolari). In anul 2006, Nintendo si-a dublat valoarea actiunilor.

Nintendo si-a castigat investitorii prin produsul Wii, o consola de joc low-cost, adresata jucatorilor novice. Wii ofera jocuri simple si se bazeaza pe tehnologia inovatoare a joy stick-ului sensibil la miscare, care le permite utilizatorilor sa joace tenis sau bowling mimand miscarea reala a mainii.

Pe de alta parte Sony a intampinat dificultati in amortizarea investitiilor facute in PlayStation 3. Recent, compania japneza si-a restructurat divizia de jocuri electronice, facand reduceri masive de personal in SUA.
Miercurea trecuta, Nintendo a depasit in valoarea de piata si compania Matsushita Electric Industrial, care vinde produse electronice de larg consum, sub brandul Panasonic. Canon este liderul in industria produselor electronice, pe piata de capital japoneza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
FOTO Hagibis a facut prapad in Japonia. Case daramate si diguri rupte