Jason Garms, care conduce echipa de produs anti-malware a companiei, a declarat ca imbunatatirile au fost demonstrate de o analiza interna a performantei SP2.

SP2 - un update major de securitate lansat in luna august 2004 - a fost proiectat pentru a auto-updata si a consolida controlorii de securitate intr-un "centru de securitate".

"Un computer cu Windows XP sau XP SP1 a fost de 15 ori mai predispus sa aiba o prevalenta mai ridicata a celor mai periculosi 20 de virusi cunoscuti, decat un PC ce ruleaza XP SP2", a spus Garms in cadrul unei conferinte sponsorizate de Computer Emergency Response Team a Australiei.

Acesta a spus ca auto-updatarea creaza o diferenta importanta pentru utilizatori.

Garms a dezvaluit si faptul ca Microsoft intentioneaza sa lanseze o versiune enterprise a uneltei sale anti-spyware, care este disponibila in prezent in format beta pe site-ul Web al companiei. Insa nu a dezvaluit cand anume va fi disponibila aceasta versiune, sau daca va fi gratuita sau va fi vanduta ca o aplicatie separata.

Grams a mai afirmat ca spyware-ul poate fi responsabil de pana la o treime din toate accidentele Windows, citand date culese de o unealta de raportare a erorilor, care trimite rapoarte catre Microsoft cand o aplicatie se prabuseste.

"Principala problema pe care o au utlizatorii cu spyware, este ca sisteme lor cad sau functioneaza mult mai incet decat o fac in mod normal", spune Garms. "Incercam sa ne dam seama cate anume din prabusirile sistemelor raportate sunt atribuite spyware, si se pare ca este vorba de cel putin o treime, care au spyware instalate."

Cei mai multi utilizatori sunt ingrijorati mai mult de faptul ca sistemele lor functioneaza mai incet sau neregulat decat de faptul ca sunt spionati de malware.