Amenda totala aplicata de Comisia Europeana gigantului Microsoft, care insumeaza sanctiunile anterioare, penalitatile si amenda record de 899 milioane euro primita pentru lipsa de transparenta in legatura cu programele, a ajuns la 1,68 miliarde euro.
Comisia Europeana a mentionat ca Microsoft este prima companie care a ignorat sanctiunile.

"Microsoft este cea dintai companie, in cei 50 de ani de la infiintarea politicii de competitie din Uniunea Europeana, pe care Comisia a fost nevoita sa o amendeze pentru nerespectarea unei hotarari antitrust", a declarat Neelie Kroes , comisarul european pentru concurenta.

Compania a anuntat ca amenzile "tin de trecut" si ca grupul se orienteaza spre viitor.
Comisia a sustinut anul trecut, in cadrul procesului intentat in 2004, ca Microsoft nu a oferit informatii necesare legate de programele folosite de producatorii de servere competitori pentru a asigura interoperabilitatea.

Aplicatiile, care opereaza imprimante si conturi de utilizator in retele restranse de birou, trebuie sa fie interoperabile cu computerele ce utilizeaza Windows. Comisia a descoperit ca Microsoft nu a oferit coduri esentiale de interoperabilitate companiilor rivale, a caror cota de piata a scazut in favoarea propriului produs Microsoft.

Microsoft a primit din partea autoritatilor europene ordinul de a oferi informatiile. Grupul a convenit sa ofere informatiile, insa a cerut drepturi mari de inventator.

Comisia a descoperit, in schimb ca informatiile nu sunt inovative si ca reprezentau mai mult un fel de cod a carui dezlegare era tot in mainile companiei, astfel a decis ca redeventele cerute sunt nerezonabile.

"Sper ca decizia de astazi sa puna capat unui capitol negru in dosarul Microsoft de nerespectare a deciziei luate de Comisie in martie 2004", a adaugat Kroes.

Dupa ce a amendat Microsoft cu 497 milioane euro in 2004, Comisia a aplicat companiei o alta amenda, de 280,5 milioane euro in iulie 2006, pentru nerespectarea sanctiunilor.

Decizia de astazi continua din punctul celei de-a doua amenzi, pentru perioada 21 iunie 2006-21 octombrie 2007. In urma acesteia, Microsoft a convenit sa reduca redeventele cerute si sa ofere informatiile solicitate.

"Asa cum am demonstrat saptamana trecuta prin noile principii de operabilitate si prin actiunile specifice de a majora deschiderea produselor noastre, ne concentram pe pasii care vor ameliora situatia in viitor", au declarat reprezentantii Microsoft.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri