Analistul Barclays Capital, Ben Reitzes, a declarat in cadrul unei conferinte ca nici un producator de computere prezent la evenimentul CES de la Las Vegas nu a indicat Windows 7 ca un potential vector de crestere a vanzarilor, desi prin adoptarea soft-ului producatorii de computere pot adauga caracteristici cum ar fi ecranul tactil sau durata de functionare prelungita a bateriei.

Producatorii de PC-uri nu isi pun foarte multe sperante intrucat “au fost pacaliti de Vista”, sistemul de operare pe care Microsoft l-a lansat in 2007, a declarat Reitzes. Lansarea Vista a fost insotita de primirea unor critici negative. De asemenea, multi critici sustin ca sistemul de operare s-a imbunatatit, desi multe companii au refuzat instalarea sistemului, preferand sa ramana la predecesorul acestuia, Windows XP.

Sentimentul din jurul Windows 7 este ingrijorator deoarece era de asteptat ca noul soft sa reprezinte unul dintre punctele forte ale vanzarilor de PC-uri din acest an. In luna decembrie, revista PC Magazine a prezis ca Windows 7 “va cataliza economia IT” prin determinarea clientilor casnici si companiilor sa cumpere noi computere.

Perspectiva slaba pentru impactul Windows 7 in vanzarile de PC-uri sugereaza, de asemenea, ca sunt diminuate asteptarile prin care ecranele tactile (touch screen) vor fi marele castigator in lupta cu clientii. Adoptarea de catre Windows 7 a ecranului tactil este un joc riscant pe care clientii prefera in ultima instanta sa isi foloseasca degetele pentru a comanda masinariile decat sa foloseasca un mouse si o tastatura.

Interesul pentru adaugarea acestei noi caracteristici a crescut dupa succesul companiei Apple la lansarea smartphone-ului cu touch screen, iPhone.

Citeste si:

Purtatorul de cuvant a Hewlett-Packard si alti producatori de computere nu au fost gasiti pentru declaratii, iar Reitzes nu a facut public numele producatorilor de computere cu care a purtat discutii despre lansarea Windows 7.

Al doilea conductor important al vanzarilor de computere sunt netbook-urile, care au o dimensiune mica, sunt ieftine, ultra-mobile si au cateva caracteristici in minus fata decat ale unui laptop traditional.

In aceasta privinta analistii sunt foarte optimisti, ei asteptandu-se ca vanzarile de netbook-uri sa creasca de patru ori in acest an, ajungand la 40 de milioane de unitati, potrivit diferitelor estimari.

Chiar si cu aceasta noua categorie, vanzarile totale de PC-uri sunt asteptate sa inregistreze o scadere de la 2% pana la 10% in acest an, potrivit previziunilor celor mai multi analisti.