Decizia de a lansa “un numar redus” de magazine Microsoft vine in timpul celei mai acute recesiuni din ultimii zece ani si la doar cateva saptamani dupa ce compania a facut primele disponibilizari in masa.

Compania a anuntat ca l-a angajat pe David Porter, executiv la studiourile de film DreamWorks, pentru a supraveghea reteaua de magazine care va vinde PC-uri Windows, telefoane mobile si alte genuri de instrumente.

“Acesta este momentul oportun pentru lansarea liniei noastre de produse, care include Windows 7 si noi lansatele Windows Live si Windows Mobile”, a declarat Kevin Turner, COO-ul Microsoft.

“De asemenea, lucram pentru a transforma in retail experienta de cumparare de PC-uri si produse Microsoft, astfel incat sa fie mai clar, mai simplu si mai direct pentru consumatorii de pretutindeni”, a mai adaugat Turner.

Desi a facut profit din furnizarea de soft-uri si sisteme de operare pentru computere, in ultimii ani Microsoft s-a mutat in productia de hardware si terminale.

Consola video a companiei, Xbox 360, a ajutat sa depaseasca in segmentul jocurilor video gigantul japonez de electronice Sony, in timp ce mai produce si o serie populara de tastaturi, mouse-uri, camere web si alte periferice.

Nu orice incursiune in industria hardware s-a dovedit a fi un succes, potricit analistilor. Compania de playere pentru muzica Zune, care a facut un start solid, dar putin remarcabil la lansarea din 2006, a raportat anul trecut o scadere abrupta. Cifrele financiare recente sugereaza ca veniturile din terminale au scazut cu aproape 100 milioane dolari anul trecut.

Citeste si:

In ciuda liniei de hardware produsa acum de Microsoft, Porter a dat de inteles ca se va axa in principal pe vanzarea de PC-uri, care ar putea fi importanta in modalitatea in care compania vrea sa stimuleze vanzarile urmatorului sistem de operare, Windows 7.

“Sunt incantat ca pot ajuta consumatorii sa faca decizii mult mai informate despre achizitionarea de PC-uri si soft-uri”, a declarat Porter.

Dupa ce a fost rivalul Apple pentru o perioada lunga de timp, anuntarea deciziei a dus imediat la comparatii cu producatorul de iPod-uri care detine un sir de magazine de mare succes.

Supravegheat de vice-presedintele Ron Johnson, care a venit in companie de la al cincilea retailer american, Target, lantul de magazine Apple a spart recorduri acumuland mai mult de un miliard de dolari din vanzari in doar doi ani. In prezent sunt deschise 200 de magazine Apple in intreaga lume.
Cu toate acestea, o serie de lanturi de electronice au inchis magazine sau s-au prabusit in intregime in ultimele luni, probabil din cauza unui plan indraznet.

Unii analisti au criticat decizia de a lansa o strategie atat de scumpa in timpul economiei foarte dure, in timp ce altii sugereaza ca retailerii electronici din piata ar putea fi jenati de aceasta mutare.
Dar compania spera ca Porter, care a fost executiv la gigantul de retail Wal-Mart, poate folosi din experienta sa pentru a face un avant in piata companiei.

“Retail-ul va ajuta Microsoft sa ofere detalii mai multe despre produsele sale precum Windows Live si Windows Mobile”, a declarat Matt Rosoff, analist al companiei de cercetare independente Directions on Microsoft.