iSuppli estimeaza ca in acest an veniturile vor atinge 1 miliard de dolari, iar unitatile vandute vor ajunge la 50 milioane pe an pana in 2012, scrie publicatia TGDaily.
Veniturile pietei vor fi mai mult decat triple in timpul acestei perioade, crescand la 2,1 miliarde dolari in 2012, in crestere semnificativa fata de 625 milioane dolari, cat era in 2008, a precizat iSuppli. Previziunea se refera la netbook-uri, care folosesc ecrane TFT sau LCD cu o marime cuprinsa intre 7 si 12 inci.

“Extinderea rapida a pietei de netbook-uri reprezinta o oportunitate atractiva pentru furnizorii de ecrane cu marimi mici si mijlocii, care au cunoscut o incetinire a cresterii in alte segmente”, a declarat Vinita Jakhanwal, analist display in cadrul iSuppli.

Sectorul netbook-urilor este unul dintre putinele arii din industria de electronice care arata o crestere importanta in ciuda declinului economic. Vanzarile de netbook-uri la nivel global au crescut cu mai mult de 2000% in 2008 si este de asteptat sa creasca cu 68,5% in 2009, potrivit iSuppli.

Cresterea segmentului de ecrane netbook permite poducatorilor de TFT-LCD sa utilizeze pentru productie a treia si a cincea generatie de fabrici. Aceste fabrici, construite in special pentru productia de ecrane mari, permit producatorilor de LCD-uri sa fabrice ecrane pentru netbook-uri la un pret redus, a anuntat iSuppli.

iSuppli defineste netbook-ul ca fiind un computer mobil cu un sistem de functionare complet, inclusiv stocare locala, o tastatura si conectivitate wireless. Netbook-urile au preturi mai mici de 600 dolari. Functia primara a acestor instrumente este accesul portabil la Internet, care serveste ca o alternativa ieftina a laptop-urilor.

Anul 2008 a marcat primul an complet din punct de vedere al volumelor de productie pentru netbook-uri cu Asustek, Acer si alti producatori de PC-uri care au lansat propria linie de netbook-uri in invatamant si pietele emergente.

Sunt netbook-uri lansate cu un ecran mare de 10,2 inci si 11,6 inci, dar sunt planificate produse cu ecrane mai mari de 12 inci, mai anunta compania de cercetare.

Aceasta categorie de produse ar putea fi considerata cruciala pentru furnizorii de sisteme deoarece ar putea compensa declinul vanzarilor e PC-uri.