"Majoritatea firmelor straine de IT & C (Tehnologia Informatiilor si Comunicatii) vor pleca din Romania daca se reintroduce impozitul pe salariile anumitor categorii de programatori", a declarat ieri deputatul Varujan Pambuccian, in timpul unei conferinte de presa pe tema impactului propunerilor de modificare a Codului fiscal asupra domeniului IT. "Orice s-ar intampla, aceasta propunere nu va trece de Camera Deputatilor. Va intrebati cum? Prin vot!", a precizat deputatul.

De asemenea, companiile din Coalitia Tech 21 a firmelor de IT au avertizat guvernul, prin intermediul unui comunicat, ca daca se vor impozita salariile programatorilor, avand in vedere si influenta aprecierii leului din acest an, pierderile financiare le vor obliga sa-si mute afacerile in medii economice mai prietenoase, precum cele din Moldova, Rusia, Ucraina sau Bulgaria. Asadar, exista riscul ca specialistii tineri din Romania, recunoscuti pentru performantele lor in domeniul informaticii, sa apuce din nou calea strainatatii pentru a lucra la companii care le apreciaza munca si pregatirea.

Deputatul Pambuccian a precizat ca IT si Telecomunicatiile au un aport de 9% la PIB, cu circa 100.000 de oameni, in timp ce Agricultura, in care e angrenata aproape jumatate din populatia Romaniei, abia atinge 13% din PIB. "In IT am depasit faza lohn-ului. Cand s-a introdus impozit zero pe salariile unei categorii de programatori, a fost o masura buna. Dar reintroducerea acestuia va avea un impact negativ urias asupra companiilor straine. Ne-am amagit ca suntem granarul Europei. Eram, cand Europa se industrializa si avea nevoie de fraieri, care sa produca hrana ieftina", a precizat in continuare Varujan Pambuccian.

De asemenea, Pambuccian a precizat ca respectiva masura nu este impusa nici de FMI, nici de UE, chiar daca anumite voci incearca sa acrediteze, in diverse formule, acest lucru, afirmand: "Verificati 100% cand cineva spune ca UE a spus. O companie straina nu da doi bani pe ce a zis prim-ministrul sau presedintele, cand spre mediul de afaceri se transmit astfel de semnale de instabilitate".

Firmele vizate privesc spre Rusia, Ucraina, Bulgaria sau Moldova

In realitate, doar circa 10% din programatorii din Romania, intre 6.000 si 8.000, beneficiaza de impozit zero pe salarii, legea fiind favorabila doar celor care au absolvit anumite facultati si lucreaza in companii de software, cu cifre de afaceri mai mari de 10.000 dolari pe an. Potrivit deputatului Pambuccian, reintroducerea respectivului impozit ar insemna doar circa 12-13 milioane de dolari la buget, in timp ce pierderile provocate de retragerea unor companii de profil din Romania, sau stoparea venirii altora, interesate de calitatile specialistilor romani in domeniu, ar fi uriase.

Companiile din domeniul IT, grupate sub denumirea generica Coalitia Tech 21, prin intermediul unui comunicat de presa, solicita guvernului sa renunte la aceasta intentie, subliniind faptul ca domeniul IT aduce valoare adaugata mare, bazata pe inalta tehnologie. In plus, industria romaneasca de IT si segmentul de software si servicii asociate au avut o crestere anuala constanta, rata medie a ultimilor ani fiind de 25%, de cinci ori mai mare decat cresterea economica din Romania in perioada respectiva. Coalitia Tech 21 precizeaza ca, daca va fi reintrodus respectivul impozit, costurile companiilor vor creste cu 5-12%, bani suportati prin reducerea investitiilor.

Dar industria software romaneasca este orientata in proportie de 70% catre export, din acesta 85% mergand spre tarile din UE. In plus, IT a fost si cel mai afectat de aprecierea leului, efect care le-a diminuat companiilor din domeniu, doar in acest an, capacitatea de investire cu 8-15%, in functie de situatie. Cumulate, cele doua aspecte ar duce la pierderi de 13-27%, adica la falimente in lant. Tech 21 avertizeaza guvernul ca "presiunile asupra pietei de munca vor constrange companiile - atat cele straine, cat si cele autohtone - sa faca apel la resurse mai accesibile, din punct de vedere al costurilor pe pietele de munca, din Ucraina, Rusia, Bulgaria sau Republica Moldova".

O masura ilogica

Cu aceeasi ocazie, deputatul Varujan Pambuccian a precizat ca Alcatel, care are in Timisoara un institut cu profil de cercetare-dezvoltare in domeniul IT si Telecomunicatii, cu circa 800 de angajati, se gandeste ca, in conditiile in care se reintroduce respectivul impozit, sa mute afacerea in Rusia, la Sankt Petersburg. De asemenea, Asociatia pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din Romania (ATIC), printr-o scrisoare deschisa adresata guvernului si ministrului de finante, semnata de prof. univ. Vasile Baltac, fost secretar de stat, solicita anularea propunerii de impozitare a programatorilor, precizand ca statisticile arata ca, in Romania, consumul anual in domeniu este de doar 2,7% din PIB, fata de tari in curs de dezvoltare, precum Malaezia sau Africa de Sud, care au circa 7-8%.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), prin intermediul presedintelui Florin Pogonaru, a precizat cu aceeasi ocazie ca masura este ilogica, anormala, care nu va aduce nici un beneficiu, ci va da un semnal deosebit de negativ companiilor straine asupra instabilitatii mediului de afaceri din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri