Comisia Europeana (CE) a detaliat probele care au determinat-o in luna mai sa decida sanctionarea grupului american Intel cu peste un miliard euro pentru abuz de pozitie dominanta pe piata, publicand versiunea cvasi-integrala a deciziei.

Dupa noua ani de ancheta, Bruxelles a aplicat la jumatatea lui mai o amenda record de 1,06 miliarde euro numarului 1 mondial in ce priveste productia de microprocesoare, Intel, pentru doua tipuri de practici incorecte de eliminare a competitiei de pe piata CPU, conform NewsIn.

"Prin subminarea abilitatii competitorilor de a concura prin forte proprii cu produsele lor, actiunile Intel au diminuat competitia, au redus sansele de alegere ale consumatorilor si au impiedicat inovatia", subliniaza Executivul european.

Intel a facut apel in fata Curtii Europene de Justitie, contestand nu numai nivelul "disproportionat" al amenzii, ci si fondul deciziei, aratand ca Bruxelles-ul a decis pe baze eronate si nu a adus suficiente probe pentru acuzatii, potrivit AFP.

Potrivit CE, Intel a acordat bonusuri fabricantilor de calculatoare Dell, HP, Lenovo si NEC, precum si distribuitorului german Media Saturn Holding, care se angajau sa cumpere sau sa vanda putine produse ale concurentului sau, AMD, sau chiar deloc. Bruxelles-ul mai arata ca HP, Lenovo si Acer au fost, totodata, platite de Intel pentru a intarzia lansarea de produse echipate cu componente AMD .


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
CE a revizuit in crestere la 4% estimarile privind economia Romaniei