La cateva saptamani dupa ce a plecat de la conducerea Microsoft Romania, Calin Tatomir infiinta Rainmakers, o firma care ofera consultanta companiilor cu probleme de business. Unul dintre motivele pentru care antreprenorul a ales sa deschida afacerea este lipsa de maturitate a managerilor romani.
Cel mai la indemana ar fi fost sa revina in antreprenoriat la Cabinetul Calin Tatomir (CCT), o companie fondata de fostul sef al Microsoft in 2002. Dar, in opinia sa, nu ar fi adus nimic nou pietei de IT din Romania. “Nu accept ca nu putem avea idei pana la orice varsta si am vrut afacere diferita fata de ce am facut pana acum", spune Calin Tatomir.

Atunci cand a cautat ideea pentru noua sa afacere, managerul s-a inspirat din piata americana, chiar daca si acolo conceptul de rainmaking este unul nou, cu o istorie de doar 3-5 ani. Firmele de rainmaking ofera consultanta altor companii pentru ca acestea sa isi poata ajusta businessul, sa elimine problemele intampinate si sa mareasa veniturile si profitabilitatea.

"Un motiv pentru care am lansat aceasta afacere este ca Romania duce lipsa de o clasa de management matura”, spune cel care a condus Microsoft Romania in perioada 2008-2010. El face referire la manageri maturi care au lansat un business in urma cu 10-15 ani, dar afacerea s-a dezvoltat pentru ca economia Romaniei a mers bine.

Tatomir adauga ca a intalnit pana acum acum firme solide, dar care nu au un plan de business sau strategii pe termen mediu, ceea ce a dus la falimentul unor companii IT locale.

In varsta de 48 de ani, Calin Tatomir a preluat sefia Microsoft Romania in toamna lui 2008, dupa ce aceasta fusese condusa timp de 12 ani de catre Silviu Hotaran, cel care in prezent ofera consultanta de management. Anterior, Tatomir mai ocupase functii de conducere in cadrul filialelor locale ale Digital si Compaq.

In 2002 el a fondat compania de consultanta IT Cabinetul Calin Tatomir, care anul trecut a avut afaceri de circa un milion de euro si un profit net in jurul a 0,25 milioane de euro.

Firma in care Tatomir este actionar majoritar este condusa de Mihnea Calin. Pentru acest an managementul companiei si-a propus o majorare a afacerilor cu 10-20% si o pastrare a marjei de profit la 25-30%. In prezent furnizorul de consultanta are 15 angajati.

El spune ca a parasit Microsoft dupa doi ani pentru ca reusise sa indeplineasca obiectivele impuse la inceputul mandatului si pentru ca isi dorea sa petreaca mai mult timp alaturi de familie.

“Am avut niste tinte date de Microsoft si toate au fost indeplinite si ma refer in special la schimbarea echipei de management care a fost facuta destul de radical si de rapid, la realizarea unui nou sistem de proceduri interne si concepte, inclusiv prin schimbarea unor furnizori Microsoft. Bineinteles, odata cu criza veniturile companiei au scazut, iar una dintre sarcini a fost ca Microsoft sa revina pe crestere, lucru care s-a intamplat intre decembrie 2009 si octombrie 2010”, mai spune Tatomir.

Pe de alta parte, din noiembrie, de cand a lansat Rainmakers, antreprenorul a avut deja trei clienti si in curand ar putea incepe un al patrulea proiect.

Cei care apeleaza la serviciile firmei fondate de fostul sef Microsoft sunt antreprenori romani din companii medii cu probleme de lichiditati, profit, distributie, produs sau marketing.

In acelasi timp, Tatomir spune ca printre greselile antreprenorilor e faptul ca nu sunt destul de fermi cu angajati mai vechi, ca nu au cunostinte destul de bune despre concurenta sau faptul ca nu au un sistem bine organizat pentru distributia produselor si a serviciilor. Totodata, in companie pot exista scurgeri de informatii, chiar si IT, lucru care nu permite acelor businessuri sa creasca din cauza contractelor pierdute pentru ca pierd licitatii una dupa alta, cauzele sunt multiple.

“Nicio multinationala nu va fi clientul nostru pentru ca isi permit sa plateasca mai multi bani companiilor mari pentru a avea o certificare a serviciilor. Solutiile trebuie sa fie implementate rapid, iar multinationalele se misca greu din cauza birocratiei. Iar aceste masuri ar trebui sa incalce proceduri pe care le au batatorite de ani de zile. Clientii mei vor fi companiile medii, locale cu 100-250 de angajati", mai spune antreprenorul.

In general, intr-un proiect de rainmaking consultantul analizeaza businessul companiei in jur de trei-patru zile, dupa care ofera o solutie, iar rezultatele ar trebui sa fie vizibile in cinci-sase luni.

“Un exemplu de problema este cand o companie are o cifra de afaceri de cateva zeci de milioane de euro si nu reuseste sa obtina o marja de profit mai mare de 0,01%. E anormal sa nu faca un profit de cateva procente. Altii inregistreaza pierderi de trei, patru ani si orice companie privata vrea sa revina pe profitabilitate. O alta problema este lipsa strategiei de vanzari. Un client nu are definita foarte bine strategia de vanzari, modul in care sa abordeze piata”, explica seful RainMakers.

Primul proiect de consultanta a fost finalizat in decembrie, cand compania a terminat cu o cifra de afaceri cu 20.000 de euro.

El mai afirma ca aproape sigur va ramane singurul angajat al companiei, dar este posibil ca pentru anumite proiecte sa apeleze la colaboratori.

Tatomir nu ofera numele clientilor ori ale industriilor in care acestea activeaza, in contracte existand o clauza de confidentialitate in aceasta privinta.

De altfel, el spune ca cei care au apelat pana acum la serviciile Rainmakers sunt oameni de afaceri care il cunosc de mult timp “pentru ca nimeni nu vorbeste cu placere despre problemele pe care le are si normal ca numai cei care au ajuns la un nivel de maturitate recunosc acest lucru”.

Pe de alta parte, antreprenorul adauga ca nu incearca sa contacteze clienti pentru ca nu isi doreste sa aiba mai mult de 7-8 proiecte pe an pentru ca avea cat mai mult timp liber.

“Voi accepta si clienti din IT, dar deocamdata nu exista dorinta. Probabil piata merge foarte bine. Cred ca majoritatea firmelor de IT au facut deja ce trebuia si probabil ca vor avea un viitor OK. Cele care au rezistat nu cred ca vor falimenta daca nu va mai exista vreun proces economic critic”.

Tocmai pentru ca isi doreste sa aiba mai mult timp, Tatomir spune ca nu va mai avea niciodata obiective de realizat intrucat tintele sale personale si de business au fost atinse.

De asemenea, managerul s-ar putea muta in acest an in Austria deoarece baiatul cel mic (managerul are trei copii: doi baieti si o fata) isi doreste sa invete la un liceu cu predare in limba engleza din aceasta tara.

Cu toate acesta Tatomir spune ca businessul sau nu va fi afectat datorita perioadelor scurte necesarea pentru rezolvarea unui proiect.

S-a gandit insa managerul sa deschida o afacere si in alta tara?

“Imi place foarte mult filmul Zazania, cu Louis de Funès, in care acesta este un antreprenor care tot deschide afaceri si ii merg bine. Iar sotia, pentru a avea liniste in casa, se hotareste sa vanda tot si se muta in varful unui munte. Iar la sfarsitul filmului el construise o fabrica in care aduce oi pentru a face pulovere. Cred ca acesta este raspunsul. De exemplu, am prieteni in Boston care imi propun sa merg acolo pentru a deschide o firma. Imi spun ca ar munci fericiti pentru mine”, explica antreprenorul.

Sfaturi pentru cei care doresc sa lanseze o afacere


- Sa gaseasca o idee in care sa investeasca cat mai putin bani pentru a nu risca sume mari. "De exemplu, daca au 24-25 de ani vorbim de sume de 1.000-3.000 de euro. Eu am deschis CCT cu 6.000 de dolari".

- Pot lansa afaceri in servicii, de exemplu firme de tuns pisici. "Nu spun ca nu exista, dar nu sunt atat de multe cat sa acopere necesarul. Sunt foarte multe idei care pot avea succes pentru ca fie nu este acoperita bine zona fie ca nu exista deloc in Romania. Pentru ca noi spunem ca suntem intr-o piata competitiva, dar cat timp un cos cu alimente intr-un supermarket din Austria este mai ieftin decat in Romania inseamna ca inca nu este competitia care ar trebui sa fie. Nu este competitia acerba din SUA, Franta sau Germania."

- Sa se simta confortabili cu domeniul si cu ideea aleasa pentru ca "nu poti fi antreprenor la 24-25 de ani si sa nu fi foarte bun ori motivat sa deschizi acel business"

- Sa faca o verificare a ideii, a planului de business si a strategiei cu cineva cu mai multa experienta in acel domeniu. "Multi tineri nu fac acest lucru si probabil printr-o discutie mai matura de o ora sau doua ar putea sa vada mici erori si ar insemna o diferenta ca de la cer la pamant."

Cine este Calin Tatomir

Calin Tatomir (48 de ani) a preluat conducerea Microsoft Romania in toamna lui 2008, dupa ce aceasta fusese condusa timp de aproximativ 12 ani de Silviu Hotaran. Anterior, managerul mai ocupase functii de conducere in cadrul filialelor locale ale Digital si Compaq.

In 2002 acesta a fondat compania de consultanta IT Cabinetul Calin Tatomir, care anul trecut a avut afaceri de circa un milion de euro si un profit net in jurul a 0,25 milioane de euro. In prezent furnizorul de consultanta are 15 angajati.

Managerul a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Bucuresti in 1987.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri