Estimarile in ceea ce priveste numarul total al mortilor rezultati in urma cutremurului urmat de tsunami se ridica deja la peste 10.000 de oameni si autoritatile nipone sunt momentan in alerta din cauza unor noi defectiuni aparute la centrala nucleara de la Fukushima.

O a doua explozie a survenit in dimineata zilei de luni la reactorul 3 al centralei din nord-estul Japoniei, in care cel putin 11 oameni au fost ucisi. Yukio Edano, purtatorul de cuvat al guvernului nipon a insistat ca reactorul a supravietuit exploziei si ca nu exista motive de ingrijorare cu privire la eventuale scurgeri suplimentare de materii radioactive.

In plus, operatorul centralei, compania Tokyo Electric Power a anuntat pe postul national de televiziune ca sistemul de racire al reactorului numarul 2 s-a defectat si el, crescand temerile legate de eventualitatea unei a treia explozii.

Citeste si:

Nu numai China si-a oferit sprijinul in aceasta catastrofa. Trupe de salvare din Rusia au ajuns in cursul zilei de luni la Tokyo, de unde vor pleca spre zonele afectate. Ministrul rus pentru Situatii de urgenta Serghei Shoigu a anuntat ca va trimite noi trupe de interventie in Japonia.

De asemenea, autoritatile din Kirgistan si Kazahstan au trimis avioane pentru evacuarea cetatenilor lor din tara afectata de cutremur.