Perspectiva ratingurilor OTP Bank este negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, informeaza Mediafax.

"Imbunatatirea ratingurilor reflecta opinia S&P ca profilul de afaceri si financiar a demonstrat o rezistenta puternica la recesiunea puternica care a avut loc pe majoritatea pietelor unde banca este prezenta", a declarat analistul Magar Kouyoumdjian al S&P.

OTP Bank a reusit sa absoarba nivelul ridicat al provizioanelor, precum si noile taxe impuse bancilor si a fost profitabila in perioada crizei economice. In plus, S&P a remarcat semne de imbunatatire a perspectivelor economice pe principalele piete ale bancii, in timp ce afacerile grupului in Rusia si Ucraina s-au redresat anul trecut, fiind probabil ca evolutia pozitiva sa continue in acest an.

Ratingurile OTP sunt sustinute de brandul puternic pe piata ungara de retail si de pozitia de lider in domeniul creditelor ipotecare pentru locuinte, dar si de profitul solid inainte de provizioane, care a ajutat banca sa reziste crizei. Factorii care constrang ratingurile includ calitatea activelor OTP si presiunile asupra profiturilor.

Citeste si:

OTP este expusa la riscurile legate de cresterea puternica a portofoliului de imprumuturi inainte de criza, in special a creditelor in valuta, inclusiv la unele din subsidiarele est-europene.

Perspectiva negativa corespunde perspectivei ratingului Ungariei. S&P a notat faptul ca daca va revizui in scadere ratingul Ungariei va lua o masura similara si in cazul OTP Bank.

S&P a confirmat, joi, ratingurile Ungariei pentru datoriile pe termen lung si cele pe termen scurt la nivelul "BBB-/A-3", cu perspectiva negativa.

Grupul ungar OTP este prezent in Romania prin intermediul OTB Bank, OTP Garancia Asigurari, OTP Consulting Romania, OTPLeasing Romania si OTP Asset Management Romania.