Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, ar putea fi nevoit s-o sustina pe Christine Lagarde, ministrul francez al Finantelor, pentru postul de director general al FMI, pentru ca presedintele Bancii Mondiale sa ramana, conform traditiei, un american, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
O intelegere nescrisa care dateaza de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial asigura instalarea unui european in functia de top de la Fondul Monetar International si a unui american la presedintia Bancii Mondiale.

Astfel, daca Washingtonul ar sustine un non-european pentru sefia FMI, SUA ar renunta practic la influenta de la varful Bancii Mondiale, scenariu pentru care congresmenii care hotarasc finantarea acordata de America institutiilor financiare internationale si bancilor de dezvoltare nu sunt pregatiti, noteaza Bloomberg.

Oficial, Timothy Geithner a declarat ca atat Christine Lagarde, cat si contracandidatul sau Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, sunt calificati pentru a conduce FMI.

"De dragul influentarii politicii economice si al creditarii, precum si pentru a pastra sprijinul Congresului, este foarte important ca Banca Mondiala sa fie condusa in continuare de un american", a declarat Nita Lowey, membru in Camera Reprezentantilor si democratul cu cea mai inalta pozitie in Comitetul care supravegheaza, printre altele, cheltuielile publice cu ajutoare catre alte tari.

Congresul nu a aprobat inca bugetul de ajutoare pentru 2012, de 3,4 miliarde de dolari, care cuprinde si finantarea destinata Bancii Mondiale.
"Am vrea sa vedem ca Statele Unite continua sa joace si sa aiba un rol de conducere in aceste institutii", a declarat Reprezentantul Robert Dold, membru al Partidului Republican si vicepresedinte al Comitetului pentru Servicii Financiare, care supravegheaza si activitatea bancilor de dezvoltare.

Banca Mondiala, prezidata in prezent de fostul reprezentant al SUA pentru Comert Robert Zoellick, finanteaza proiecte in state aflate in dezvoltare.
FMI acorda imprumuturi de urgenta tarilor care au probleme financiare. SUA controleaza in prezent si "locul al doilea" in ierarhia FMI, prin vicepresedintele John Lipsky, fost director executiv in cadrul bancii JPMorgan Chase.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri