Parlamentul Japoniei a aprobat in luna mai un buget de urgenta de 4.000 de miliarde yeni (50 miliarde de dolari) pentru a acoperi reconstructia in urma dezastrului cauzat de un cutremur de magnitudinea 9, de valul tsunami care a urmat si de criza nucleara prelungita de la Fukushima.

Suplimentarea bugetului adoptata marti de guvern va fi dezbatuta in parlament la mijlocul lunii iulie.

Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat in recesiune in urma dezastrului, iar investitorii conteaza pe investitiile publice in reconstructie pentru a reveni pe crestere.

Primele doua runde de cheltuieli de urgenta sunt considerate drept limitate ca marime, iar pietele anticipeaza pentru cea de-a doua parte a anului un al treilea buget de criza, de peste 10.000 miliarde yeni, care va necesita emiterea unor obligatiuni de reconstructie si cresterea taxelor.

Citeste si:

Premierul Naoto Kan, criticat pentru reactia guvernului la criza nucleara de la Fukushima, a declarat ca aprobarea de catre parlament a noului buget de reconstructie este una dintre conditiile de care depinde demisia promisa opozitiei si propriului partid. Kan a anuntat luna trecuta ca va demisiona odata ce criza va fi sub control, insa nu a precizat un termen limita pentru aceasta decizie.

Guvernul Kan a primit marti o noua lovitura, ministru pentru reconstructie Ryu Matsumoto demisionand la numai o saptamana dupa ce a fost investit. Matsumoto este criticat dur in Japonia pentru declaratiile sale care au jignit victimele dezastrului din martie.

Matsumoto, care se ocupa de asemenea si de portofoliul mediului, i-a spus saptamana trecuta guvernatorului prefecturii Iwate ca guvernul nu va ajuta comunitatile "care nu vin cu propriile idei". Ulterior, ministrul i-a facut observatie guvernatorului prefecturii Miyagi ca l-ar fi facut sa astepte, ordonand apoi jurnalistilor prezenti la intalnire sa ignore incidentul, pentru ca institutiile la care sunt angajati sa nu aiba de suferit.