Prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, a numit Statele Unite “un parazit” din cauza datoriilor imense, evocand astfel un termen folosit de liderii sovietici pentru a acuza oamenii care nu munceau, studiau sau serveau statul comunist, scrie The Wall Street Journal.

Statele Unite “traiesc pe datorie”, a spus Putin intr-un discurs . Cu toate ca a precizat ca acordul intre partide reprezinta o ameliorare a situatiei, natiunea americana “nu traieste in limitele mijloacelor, transferand povara responsabilitatii asupra altor state intr-un mod similar parazitilor”.

Acuzatiile de parazitism erau atribuite frecvent disidentilor sovietici. Vladimir Lenin a utilizat termenul dupa Revolutia Rusa din 1917 pentru a descrie birocratia si armata tarista, pe care tintea sa le elimine. Sub Stalin, parazitismul a devenit o crima pedepsita cu inchisoarea, deportarea sau chiar moartea acuzatului.

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, duminica seara, un acord intre liderii republicani si democrati din Congres, care va permite Statelor Unite sa reduca deficitul si sa evite incetarea platilor.

Acordul prevede, in afara majorarii plafonului de indatorare, si o scadere cu 1.000 de miliarde de dolari a cheltuielilor si crearea unei comisii speciale, formate din republicani si democrati, care sa identifice noi posibilitati de reducere a cheltuielilor, in valoare de 2.000 miliarde de dolari.

Camera Reprezentantilor a adoptat acordul, urmand ca astazi si Senatul american sa avizeze masurile negociate.

Statele Unite au reusit o singura data in istorie sa ajunga la zero datorii, la sfarsitul mandatului de sase ani al presedintelui Andrew Jackson (1829-1835), inaintea Razboiului Civil.

In ritmul actual al discutiilor de la Washington privind plafonul de indatorare si intrarea in incetare de plati, SUA risca sa aiba mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie, noteaza intr-o opinie pentru Reuters jurnalistul independent Chadwick Matlin, citata de Mediafax.

Chiar si cele mai austere propuneri ar lasa Statelor Unite datorii de 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari sanse de a fi aprobat presupune scadere pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. Undeva, Andrew Jackson da din capul scheletic, enervat ca niste americani risipitori i-au stricat mostenirea, afirma Matlin.

La preluarea mandatului de catre Jackson, datoriile SUA se ridicau la 58,4 milioane de dolari. Sase ani mai tarziu, dupa cum presedintele avea sa anunte in discursul privind starea natiunii, tara era pe plus, cu 440.000 de dolari in conturi. Nu a fost nevoie decat de o dedicare nebuna ideii de avea un aparat de stat redus, mutarea fortata a zeci de mii de indieni si tarife comerciale atat de ridicate incat SUA au fost aproape de a se destrama. Situatie usor de copiat in 2011.

In prezent, Statele Unite au datorii de 14.300 de miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri