O Europa in doua viteze, cu o integrare politica si bugetara consolidata in zona euro, va fi singurul mijloc de asigurare a supravietuirii uniunii monetare, a declarat vineri Marek Belka, seful bancii centrale din Polonia, transmite AFP.
"Nu sunt un partizan al unei Europe in doua viteze, as prefera ca toate tarile membre sa evolueze pe aceeasi directie. Dar, preferati o Europa in doua viteze sau o Europa imobila, care va ramane blocata si care in cele din urma va esua?", a spus Belka intr-un interviu acordat agentiei poloneze de presa PAP, citat de Mediafax.

Belka a fost anterior prim-ministru si ministru de Finante.
"Daca astazi cea mai buna solutie de salvare a zonei euro este printr-o mai mare integrare bugetara si politica, in cadrul unui fel de federalism, atunci nu putem evita acest lucru si nu putem protesta", a adaugat el.

Belka s-a declarat pentru formarea unei confederatii, daca va fi nevoie.

"Daca, pentru salvarea zonei euro, va fi necesar sa mergem in directia unei confederatii, ma declar pentru. In opinia mea, cea mai mare catastrofa ar fi dezintegrarea zonei euro si esuarea monedei unice", a adaugat bancherul.

Polonia a aderat la Uniunea Europeana in 2004 si s-a angajat sa adopte moneda unica, dar fara sa fixeze un termen precis.

Autoritatile de la Varsovia s-au angajat sa respecte, din 2015, criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro.

In februarie, tarile Europei Centrale au criticat propunerea franco-germana privind un pact de competitivitate in zona euro, denuntand riscul unei Europe in doua viteze.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri