Cetatenii italieni, de la oameni de rand la presedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, cumpara obligatiuni emise de guvernul de la Roma, chiar daca investitorii straini isi reduc expunerea din cauza temerilor ca s-ar putea sa nu-si primeasca banii inapoi, potrivit Reuters
Italia nu este, in mod normal, predispusa la astfel de manifestari extreme de nationalism. Tara s-a unificat in 1861 si are una dintre cele mai ridicate rate de evaziune fiscala din Europa.

Desigur, ajuta si ranadmentele mari oferite de statul italian, scrie Reuters, citat de Mediafax.

"La 5,5% si 6% profitul este foarte bun. Multi italieni cumpara acum obligatiuni ale guvernului. Si eu am cumparat mai multe titluri de trezorerie recent", a declarat un broker italian de la o banca importanta.

Montezemolo, presedinte al grupului auto Fiat, si membru al uneia din vechile familii aristocratice din Italia, continua sa cumpere obligatiuni ale statului, asa cum a facut intotdeauna, a declarat, pentru Reuters, un purtator de cuvant al acestuia.

Astfel de achizitii nu vor compensa decat in mica masura vanzarile masive de pe pietele financiare, afirma un broker din Milano. Nivelul actual al randamentelor este considerat nesustenabil pentru ca Italia sa poata continua administrarea datoriei de circa 1.900 miliarde de euro, echivalenta cu 120% din PIB.

Investitorii straini si-au redus expunerea pe Italia la circa 45% de la 51% la ineputul anului, au afirmat mai multe surse bancare din Milano, pentru Reuters.

In ultimul raport privind stabilitatea financiara, publicat in noiembrie, banca centrala a Italiei estimeaza ca 42,4% din datoria tarii este detinuta de investitori straini, aproape de nivelul Spaniei, in timp ce pentru Germania nivelul este de 50,1%, iar pentru Franta de 57,9%.

In noiembrie, omul de afaceri italian Giuliano Melani a platit o pagina de publicitate in cotidianul Corriere della Sera in care s-a angajat sa cumpere obligatiuni de 20.000 de euro si a cerut altor italieni sa faca la fel. Intr-un limbaj "colorat", Melani a afirmat ca Italia trebuie sa arate ca nu este de vanzare si ca nu este o povara pentru zona euro.

Asociatia pentru constructii imobiliare ANCE Teramo a anuntat ca s-a decis sa investeasca 300.000 de euro in obligatiuni italiene, iar compania italiana Bioera, specializata in produse naturiste, a anuntat ca a cumparat obligatiuni de un milion de euro.

Asociatia Bancilor din Italia a cerut joi organizarea pe 28 noiembrie a "zilei obligatiunilor" in care bancile sa renunte la comisioane pentru clientii care cumpara titluri de stat emise pe termen lung.

Multi italieni isi amintesc de investitiile, foarte profitabile, in obligatiuni ale parintilor si bunicilor in anii '80, cand randamentele ajungeau pana la 18%.

"Cu siguranta as cumpara obligatiuni ale Italiei acum daca as putea. Cand am fost student mi-am investit economiile in titluri de trezorerie. La un randament de 14% a fost cea mai buna afacere din viata mea", a declarat un italian aflat la Londra.

Potrivit Bancii Italiei, populatia detinea 14,3% din datoria tarii in iunie.

Alti investitori din Europa ar pautea fi tentati de randamentele ridicate daca Italia continua in directia potrivita, au afirmat manageri de fonduri de investitii din Londra si Paris.

"Unii investitori bogati iau in calcul plasamente de zeci de milioane de euro in obligatiuni ale Italiei", a spus un bancher din Paris.

Randamentele obligatiunilor italiene au urcat puternic in ultimele saptamani, dar au scazut odata cu preluarea postului de premier de catre fostul comisar european Mario Monti, dupa demisia lui Silvio Berlusconi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri