Costurile de finantare ale Spaniei au atins luni un nou record, depasind 7,5% pentru obligatiunile de referinta cu maturitatea la 10 ani, dupa ce ziarul El Pais a scris ca sase regiuni spaniole ar putea cere guvernului central asistenta financiara, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Dobanda titlurilor spaniole cu scadenta la 10 ani a atins luni 7,565%, in urcare cu aprope 0,3 puncte procentuale.

Alte sase administratii regionale din Spania se pregatesc sa solicite ajutor de la guvernul central, dupa ce Valencia a cerut vineri un "bailout", potrivit El Pais.

Intre timp, guvernul regional catalan este in negocieri pentru un imprumut punte de 500 milioane euro, a adaugat ziarul spaniol, fara a preciza care sunt institutiile implicate.

Administratiile regionale din Spania au nevoie de 26,4 miliarde euro pentru a plati datoriile care ajung la scadenta in acest an si pentru a-si finanta deficitele, scrie El Mundo, care citeaza documente oficiale.

Pretul oblgiatiunilor guvernamentale germane este in urcare pe piata secundara, pe fondul cresterii aversiunii investitorilor fata de risc, dupa ce Der Spiegel a scris ca FMI ar putea inceta platile catre Grecia din cauza nerespectarii angajamentelor asumate de stat in acordul de finantare externa.

Randamentul obligatiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a atins 1,13%, iar dobanda titlurilor cu scadenta la doi ani este in stagnare, la -0,07%, mentinandu-se negativa pentru cea de-a 12-a sedinta de tranzactionare consecutiva.

Costurile de finantare sunt in crestere si pentru Italia, cu randamentul la 10 ani in urcare la 6,4%.

O misiune a oficialilor FMI, CE si BCE va ajunge marti la Atena, pentru evaluarea situatiei financiare a tarii in cadrul acordului de finantare externa de 130 miliarde euro. Cel mai probabil, Grecia nu s-a incadrat in conditiile acordului, situatie care ar putea determina creditorii externi sa intrerupa finantarea statului. Iesirea Greciei din zona euro a revenit astfel in atentia pietelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Autonom a vandut obligatiuni de 20 MIL. euro