Companiile americane, de la Apple si pana la Verizon Communications, au economisit circa 700 de miliarde dolari din dobanzile la imprumuturi, datorita masurilor de stimulare fara precedent puse in practica de Rezerva Federala (Fed) a SUA, din 2008, relateaza Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor corporatiste au scazut in ultimii patru ani la un nivel mediu de 4,6%, de la 6,14% intr-o perioada de cinci ani premergatoare falimentului Lehman Brothers, economiile fiind echivalente cu 15,4 milioane de dolari anual pentru fiecare miliard imprumutat.

Companiile au profitat de politica Fed a dobanzilor mici si de maturitatile mari si au atras fonduri de 5.160 de miliarde de dolari prin vanzari de obligatiuni, potrivit datelor Bloomberg.

"Masurile de stimulare au fost o mana cereasca pentru economie. Au prevenit probabil falimentul unor companii, pentru ca au putut sa isi refinanteze datoriile la un cost scazut", a declarat J. Michael Schlotman, director financiar la operatorul de magazine alimentare Kroger, care estimeaza ca plateste dobanzi cu 80 de milioane de dolari mai mici decat inainte de criza.

Combinatia dobanzii de politica monetara aproape de nivelul zero si a achizitiilor de obligatiuni de peste 3.000 de miliarde de dolari efectuate de Fed din decembrie 2008 arata ca economiile din dobanzi realizate de Apple, Verizon si alte peste 2.000 de corporatii depasesc PIB-ul Elvetiei, de 632 miliarde de dolari.

Citeste si:
Zeci de mii de persoane evacuate si stare de urgenta in California
Incendii in SUA: zeci de mii...

Fondurile economisite au fost folosite la extinderea afacerilor si pentru angajari. Astfel, companiile si-au majorat cheltuielile de capital la 699 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, cel mai ridicat nivel in aproape 10 ani si in crestere cu 8,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit JP Morgan Chase.

Companiile au vandut in luna urmatoare a falimentului Lehman Brothers, din 15 septembrie 2008, obligatiuni de 21,9 miliarde de dolari, in categoria investment grade, mai putin de jumatate din valoarea unei emisiuni efectuate de Verizon saptamana trecuta.

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT la nivel mondial, a vandut in luna mai obligatiuni pe termen de sapte ani in valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu un cupon aflat la un minim record de 1,625%. In 2007, compania a emis obligatiuni cu maturitate de 10 ani cu un cupon de 5,7%.

Grupul de telecomunicatii Verizon a vandut saptamana trecuta obligatiuni de 49 miliarde de dolari, in opt parti, cea mai mare emisiune corporatista inregistrata vreodata, pentru finantarea achizitiei de 130 de miliarde de dolari a participatiei detinute de Vodafone Group la Verizon Wireless.

Citeste si:
Mastercard nu lasa Revolut doar pe mana celor de la Visa in SUA
Mastercard nu lasa FinTech-ul...

Economia SUA este in curs de redresare, iar Fed ar putea, cel mai devreme miercuri, sa inceapa reducerea treptata a masurilor de stimulare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!