Total: Profiturile din rafinarea titeiului in benzina si motorina au scazut in Q2

Total SA, cea mai mare companie europeana de rafinare, a declarat ca profiturile din rafinarea titeiului in benzina si motorina au scazut anualizat cu 14 procente, in trimestrul doi, ca urmare a majorarii pretului titeiului, informeaza Rompres. Profiturile au scazut la 38,3 dolari pe tona de la 45 dolari pe tona in urma cu un an in trimestrul doi.

Titeiul Brent a crescut cu 35% pe parcursul perioadei citate, ajungand la 69,6 dolari, in timp ce produsele petroliere lichide au crescut ca pret cu 38 procente, ajungand la 66,2 dolari barilul, conform odficialilor Total.

Profiturile celui de-al doilea trimestru au crescut cu 48% fata de 25,8 dolari pe tona in trimestrul unu, ca urmare a majorarii cererii pentru produse rafinate.

Slabele investitii in capacitatile de rafinare din Europa si SUA, unde nici o noua rafinarie nu a fost construita din anul 1976 a condus la cresterea profitului din ultimii ani ca urmare a cresterii cererii de produse petroliere. Capacitatile reduse de rafinare au avut rolul de a mentine pretul barilului de titei peste 70 dolari, in acest an.

Compania petroliera franceza este a patra companie petroliera mondiala si a inregistrat o crestere de 13% a profiturilor, anul trecut, ajungand la 12,3 miliarde de euro (14,63 miliarde de euro) profituri nete. Compania franceza a decis o majorare cu 20 de procente a dividendelor la 6,48 euro (7,71 dolari) pe actiune, pentru anul 2005. in anul 2004, profitul net a fost de 10,9 miliarde de euro.

Profiturile nete ajustate conform noilor metode de calcul s-au majorat cu 31 procente, ajungand la 12 miliarde de euro (14,28 miliarde de dolari), de la 9,1 miliarde de euro in anul 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri