Statele Unite si Uniunea Europeana au decis sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina, potrivit unor surse diplomatice si a Trezoreriei americane, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Printre cei vizati de sanctiunile americane se numara gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank si autoritatile separatiste de la Donetk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane. Potentialele active ale grupului Rosneft in Statele Unite vor fi inghetate, iar intreprinderile americane nu sunt autorizate sa efectueze tranzactii cu acest gigant petrolier.

Astfel, administratia presedintelui american Barack Obama raspunde "ocuparii Crimeei" si "tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei", afirma Trezoreria. La randul lor, europenii reuniti la summitul de la Bruxelles au decis inghetarea programelor desfasurate in Rusia de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a afirmat o sursa diplomatica.

Rusia a apreciat joi ca noile sanctiuni adoptate de Statele Unite sunt "scandaloase" si "total inacceptabile", promitand sa le raspunda prin masuri "dureroase", a anuntat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP. "Noua decizie a administratiei americane de a introduce sanctiuni, sub un pretext fals si inselator, impotriva unui anumit numar de entitati si indivizi rusi nu poate fi calificata altfel decat scandaloasa si total inacceptabila", a declarat el, citat de agentia Interfax, adaugand ca Moscova va lua masuri care "vor fi pentru Washington grave si dureroase".

"Nu dorim un efect temporar si nu intentionam sa copiem metodele administratiei americane (...). Nu vom raspunde provocarii si vom actiona calm", a afirmat Riabkov. "Tendinta de a-si impune vointa politica asupra altor state domina la Washington. Aceasta tendinta este gresita si sortita esecului. (...) Decizia Statelor Unite va duce doar la tensionarea relatiilor ruso-amricane", a subliniat oficialul rus.

In opinia sa, "Washingtonul trebuie sa inteleaga ca astfel de metode au efecte nefaste nu doar asupra parteneriatului cu Moscova, ci si asupra politicii externe si a intereselor economice ale Statelor Unite".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri