Rusia va limita, incepand de luni, importurile de produse lactate din Ucraina, evocand riscuri sanitare, in contextul in care Ucraina incearca o apropiere comerciala de Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.

"Am avut o reuniune pe tema laptelui si produselor lactate ucrainene si am decis sa restrangem, incepand de la 28 iulie, importarea acestor produse in Rusia", a declarat pentru agentia publica RIA Novosti Aleksei Alekseenko, un consilier al directorului Roselhoznadzor, Agentia veterinara rusa.

Autoritatile ruse reproseaza produselor lactate ucrainene faptul ca ar contine reziduuri de antibiotice si bacterii.
"Am contactat serviciul veterinar ucrainean pentru a efectua o ancheta, dar n-am primit niciun raspuns din partea lor", a anuntat Alekseenko, potrivit Mediafax. "Decizia a fost luata. I-am informat pe colegii nostri ucraineni" in acest sens, a confirmat o sursa pentru agentia Interfax.

De asemenea, autoritatile ruse au decis sa interzica, incepand de luni, prezenta produselor de origine vegetala provenind din Ucraina in bagaje de mana, bagaje si colete trimise in Rusia.

La inceputul lui iulie Moscova a interzis si importurile de cartofi din Ucraina, evocand o infestare cu daunatori.
Moscova nu vede cu ochi buni semnarea de catre Ucraina a unui acord de liber-schimb cu UE si a avertizat ca va adopta "masuri de protectie" in cazul in care se va adeveri ca Acordul dauneaza economiei rusesti.

Citeste si:
Rusia interzice fumatul pe balcoanele apartamentelor
Rusia interzice fumatul pe...

Rusia a recurs la aceeasi retorica si impotriva Republicii Moldova, limitandu-si importurile de carne, fructe si vinuri, dupa ce fosta republica sovietica a semnat un acord similar cu UE. Moscova este acuzata adesea ca utilizeaza "arma comerciala", invocand motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Sursa foto: Produse lactate/ Shutterstock.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump