Primele companii care au simtit impactul sanctiunilor sunt cele din domeniul petrolier si bancar. Gigantul petrolier Royal Dutch Shell a pierdut 10 miliarde de dolari dupa ce a renuntat la negocierile cu Ucrainan pentru exploatarea unui perimetru gazeifer in estul Ucrainei.

Compania petroliera britanica BP, care detine aproape 20% din Rosneft, una dintre cele mai importante companii energetice din Rusia, a anuntat ca activitatea sa este afectata de sanctiuni.

Prabusirea actiunilor

Scaderea actiunilor mai multor companii din lume se accelereaza, ultima saptamana fiind una dintre cele mai grele, pe fondul sanctiunilor si al tensiunilor geopolitice.

Indicele Dax al Germaniei, alcatuit din cele mai mari 30 de companii (blue chip-uri), a scazut cu 5%, ca efect al impactului sanctiunilor asupra companiilor germane. Grupul german Deutche Bank si banca franceza Societe Generale, care au afaceri dezvoltate in Rusia, au inregistrat scaderi saptamana aceasta in ceea ce priveste pretul actiunilor.

Efectul sanctiunilor s-a facut simtit si in unele industrii care nu au fost tintite. De exemplu, actiunile producatorului de articole sportive Adidas au scazut dramatic atunci cand a anuntat ca isi va consolida din nou prezenta pe piata ruseasca. Si industria auto a fost afectata, exemplar fiind cazul producatorului german Volkswagen, ale carui vanzari pe piata ruseasca au scazut cu 8%.

Bumerangul sanctiunilor loveste economiile tarilor vecine

Alaturi de companii, si economiile tarilor sunt afectate de regimul sanctiunilor, iar tarile din vecinatatea Rusiei isi revizuiesc perspectivele economice.

Citeste si:

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anuntat recent ca produsul intern brut al Poloniei va scadea pana la finalul anului cu 0,6% ca urmare a sanctiunilor adoptate impotriva Kremlinului. In acelasi timp, indicele mediului de afaceri din Germania a indica o scadere substantiala.

Cu toate acestea, Rusia resimte cel mai puternic efectele economice ale sanctiunilor. Vladimir Putin a introdus saptamana aceasta noi impozite pentru a compensa contributiile pe care bancile detinute de stat si exporturile de arme la aduceau la economia statului.

Impozitele introduse vor afecta insa consumatorii, care deja se confrunta cu o inflatie de 8% si cu o crestere a ratelor la dobanzi. Taxele mai mari nu pot ajuta o economie aflata aproape de recesiune.

Cat de eficiente sunt sanctiunile

Oficialii din Statele Unite dau exemplul sanctiunilor asupra Iranului. Acestea au inclus un embargo total asupra exporturilor de petrol si gaze, o masura greu de aplicat in cazul Rusiei, care aprovizioneaza Germania cu 40% din necesarul de gaze.

Liderii europeni au urmat insa initiativa Statelor Unite si au decis intensificarea sanctiunilor dupa prabusirea zborului MH17. Legaturile economice mai stranse cu blocul european au facut insa ca economia batranului continent sa fie mai afectata decat cea a Statelor Unite.

Beneficiarul acestei situatii ar putea fi Asia. Megafon, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din Rusia, a anuntat saptamana trecuta ca a depus 40% din detinerile in numerar in bancile din China.

Sursa foto: Mediafax Foto