NATO se va reuni de urgenta si va decide ce actiuni colective sunt "adecvate" in cazul in care in R. Moldova ar aparea "omuleti verzi", a declarat oficialul american Earle Litzenberger, subliniind, totodata, ca statele membre pot reactiona individual daca s-ar intampla asa ceva.

"Republica Moldova are o pozitie dificila din cauza situatiei din Transnistria. Continuam sa sprijinim si sa negociem o solutie in ceea ce priveste integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova. Sprijinim procesul de negociere «5 plus 2» in vederea gasirii unei solutii. Monitorizam situatia in Transnistria, asa cum facem in toate tarile din vecinatatea estica a Aliantei", a declarat, miercuri, la Bucuresti, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger.

El a precizat ca Alianta Nord-Atlantica are in vedere demararea unui program care sa ajute R. Moldova in construirea unei capabilitati intarite de aparare pentru a face fata provocarilor viitoare. Intrebat daca NATO are un plan in cazul in care ar aparea "omuleti verzi" in Transnistria, Earle Litzenberger a reiterat faptul ca "NATO este o alianta defensiva si principala noastra responsabilitate este sa protejam membrii Aliantei", dar a subliniat ca si intr-un astfel de caz ar exista o reactie.

"Sunt sigur ca daca s-ar intampla asa ceva, NATO se va reuni de urgenta si va lua in considerare actiuni colective adecvate. Totodata, statele vor putea raspunde in mod individual", a spus Litzenberger. In ceea ce priveste Ucraina, oficialul SUA a precizat ca se exercita "o presiune diplomatica intensa" asupra Moscovei pentru a respecta termenii Acordului de la Minsk.

Rusia incearca sa puna presiune asupra Aliatilor, inclusiv Romania

Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, crede ca Rusia incearca sa puna presiune asupra Aliatilor, inclusiv asupra Romaniei, dar apreciaza ca aceasta strategie este contraproductiva si se intoarce impotriva Moscovei, determinand si mai mult NATO sa ia masuri in vederea asigurarii securitatii.

Deutsche Bank infiinteaza o...
Citeste si: Deutsche Bank infiinteaza o "banca de rebuturi" de 50 mld. euro

"Rusia incearca sa divizeze NATO si unitatea Aliantei. Am explicat foarte clar - si Rusia stie asta - sistemul antiracheta pe care NATO il amplaseaza in Romania este destinat sa contracareze amenintarile venite din afara Europei, in special din Orientul Mijlociu. Nu este indreptat impotriva Rusiei si nu schimba in niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa", a declarat, miercuri, la Bucuresti, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, rugat sa comenteze declaratiile oficialilor rusi referitoare la scutul antiracheta din Europa.

Litzenberger a mai precizat ca NATO si SUA au incercat in mai multe randuri sa aiba un dialog cu Rusia pe aceasta tema, dar Moscova nu a dorit sa discute. In ceea ce priveste amenintarile rusilor, adjunctul misiunii SUA la NATO considera ca Rusia "incearca sa puna presiune asupra unor tari ca Romania", dar apreciaza ca acest lucru "se intoarce impotriva ei". "Cred ca este contraproductiv, cred ca tot ce fac este sa intareasca determinarea Romaniei si a NATO in a lua masurile necesare pentru a asigura securitatea Aliantei", a afirmat Earle Litzenberger.

Referitor la actiunile de propaganda ale Moscovei, inclusiv in Romania, oficialul american considera ca spunerea adevarului este replica la aceasta propaganda. "NATO cauta modalitati de imbunatatire a transmiterii mesajelor sale", la fel si statele membre, aratand ca masurile Aliantei "sunt de protejare, nu sunt agresive si nu ameninta pe nimeni", a spus Litzenberger.

Sursa foto: Shutterstock.com/Justitie

Maia Sandu, dupa anularea...
Citeste si: Maia Sandu: Vom curata justitia de oamenii corupti


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar apoi a suspendat ordinul