Compania Bulgargaz, monopol al statului bulgar pentru gaz, a incheiat un nou contract cu gigantul rusesc Gazprom, pentru a asigura alimentarea constanta cu energie, pentru Bulgaria si statele vecine pana in 2030, au declarat surse oficiale, citate de Reuters
Principala caracteristica a contractului este abolirea sistemului de tip barter, prin care Gazprom platea tranzitarea teritoriului bulgar prin vanzarea catre statul balcanic a unei cantitati de gaz cu mult sub pretul pietei.

"Anulam sistemul barter, cunoscut din perioada medievala si adoptam relatii comerciale pure exclusive si transparente", a declarat potrivit NewsIn directorul Gazprom, Alexei Miller, dupa semnarea acordului pe termen lung. Miller a adaugat ca Gazprom a consimtit garantarea livrarii de 17,8 miliarde de metri cubi de gaz anual, care ar putea fi suplimentata cu alte cinci miliarde, in functie de cresterea consumului de gaze naturale din sudul Europei.

Noul contract il inlocuieste pe cel care va expira in 2010. Acesta ar trebui sa creasca veniturile de tranzitare bulgare, pe toata perioada valabilitatii sale, de la previziunile curente, de 1,2 miliarde de leva la 4,7-4,8 miliarde de leva ((3,15-5,22 miliarde de dolari), a anuntat Ministerul Energiei bulgar.

Ministrul energiei, Rumen Ovcharov, a declarat ca pretul gazului va creste treptat, in urmatorii sase ani, incepand din data de 1 aprilie 2007, pana cand va ajunge la pretul mediu al pietei. Acesta nu a dezvaluit alte detalii ale intelegerii, invocand confidentialitatea acordului, insa o sursa apropiata negocierilor a declarat, saptamana trecuta, pentru Reuters, ca noul contract va majora pretul pe care Bulgargaz il plateste in prezent, cu 40-45%, pana in 2012. Aceeasi sursa a adaugat ca prima majorare va fi de aproximativ 20% din pretul curent, urmand sa aiba loc in luna aprilie a anului 2007.

Gazprom urmarea sa inceteze sa mai plateasca pentru tranzitarea Bulgariei, permitandu-i acestui stat sa plateasca, pentru o parte din gazul rusesc primit, 83 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 257 de dolari pentru o mie de metri cubi, cat este pretul gazului care nu intra in regimul de reducere.

Subventiile pentru tranzitare, care se aplica pentru aproximativ o jumatate din cele trei miliarde de metri cubi pe care Bulgaria le consuma anual, ii permit statului bulgar sa plateasca aproximativ 170 de dolari pe mia de metri cubi, fata de minimum 280 de dolari, cat este pretul pietei.

Cele doua parti nu au cazut de acord asupra contractului la inceputul lui ianuarie 2006, pe fondul temerilor de repercusiuni economice si politice mai extinse, dupa ce Gazprom a intrerupt, la inceputul anului in curs, livrarile de gaz catre Ucraina, din cauza unei dispute similare legate de pretul gazului. Lunile de negocieri au dus la noul aranjament contractul. Sofia a aparat acordul, subliniind ca va creste veniturile de tranzitare si sustinand ca este singura modalitate de asigurare a livrarilor de gaz. "Nu am fi putut stabili conditii atat de bune in 2011 (la expirarea actualului contract), daca am fi refuzat o intelegere in prezent", a declarat Ovcharov.

Gospodariile bulgare folosesc cantitati reduse de gaze naturale, iar industria consuma cea mai mare parte din cantitatea de trei miliarde de metri cubici de gaz, deoarece nu exista o retea bine dezvoltata pentru consumatori. Pe de alta parte, Bulgaria are un rol crucial pentru transportul de gaze in regiune, teritoriul bulgar fiind tranzitat, anul trecut, de 15,5 miliarde de metri cubi de gaz, catre Turcia, Grecia si Macedonia, reprezentand cea mai mare parte a livrarilor catre aceste state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri