UE da in judecata cinci state membre din cauza taxarii dividendelor

Comisia Europeana aduce Belgia, Spania, Italia, Olanda si Portugalia in fata Curtii Europene de Justitie pentru felul in care au taxat dividendele platite companiilor straine, au declarat, luni, reprezentantii Comisiei Europene, citati de Reuters. "Statele membre nu pot taxa dividendele platite companiilor din alte state membre mai mult decat taxeaza dividendele platite de catre companiile proprii", a anuntat executivul european.

Curtea Europeana de Justitie a confirmat aceste reguli printr-o sentinta data luna trecuta, se mai precizeaza in comunicatul executivului european. Taxele au restrictionat circulatia libera a capitalului si celor cinci state li s-a cerut sa-si schimbe legislatia.

Letonia a primit, de asemenea, o avertizare finala pentru a pune capat discriminarilor similare, in caz contrar urmand sa fie adusa in fata CEJ, au mai declarat reprezentantii Comisiei. Comisia a anuntat ca Belgia este data in judecata la CEJ si pentru felul in care statul taxeaza dividendele care vin din exterior. Comisia a anuntat ca decizia de a aduce Olanda in fata tribunalului suprem european s-a bazat pe tratamentul aplicat de catre olandezi dividendelor platite statelor din Zona Economica Europeana si Zona de Liber Schimb European, precum Norvegia, Islanda si Lichtenstein.

Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante olandez a declarat potrivit NewsIn ca Olanda nu are habar pentru ce este data in judecata. Olanda si-a schimbat legislatia, incepand cu acest an, pentru a scuti companiile de plata dividendelor taxabile daca aceste dividende sunt platite catre o corporatie cu sediul in alt stat UE, cu o rata de taxare mai mare de 5%.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante a declarat ca Olanda are, de asemenea, tratate bilaterale de taxare cu Norvagia si cu Islanda, care specifica o rata de minimum 25, respectiv 10%. Acesta a adaugat ca statul doreste uniformizarea tratatelor de taxare si ca este deschis spre ajustarea acestora.

Olanda nu are niciun tratat de taxare cu Lichtenstein, deoarece OECD a clasificat statul drept necooperativ in acest domeniu si le-a solicitat altor tari sa nu incheie astfel de tratate, a mai spus purtatorul de cuvant olandez.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri