Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat vineri o strategie nationala pentru dezvoltarea inteligentei artificiale, pe care o considera un sector-cheie pentru suprematia mondiala, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Liniile directoare ale strategiei sunt prezentate intr-un decret publicat pe site-ul de internet al Kremlinului. Obiectivul este asigurarea unei "dezvoltari accelerate" a inteligentei artificiale pana in 2030, in vederea "independentei tehnologice" si a competitivitatii Rusiei.

Guvernul de la Moscova urmeaza sa aloce fonduri pentru cercetarile in domeniu, sa faca mai accesibile informatiile si resursele pentru utilizatori si sa imbunatateasca sistemul de formare profesionala. Nu se specifica sumele avute in vedere, dar Putin a insarcinat executivul sa determine bugetul, care va fi directionat in special catre sustinerea firmelor, universitatilor si institutelor de cercetare.

Inteligenta artificiala ar putea fi utilizata pentru luarea deciziilor si pentru automatizare in domenii cum ar fi securitatea, sanatatea, invatamantul, organizarea companiilor si "ameliorarea nivelului de trai al populatiei".

In 2017, Putin a apreciat, la o intalnire cu studentii, ca tara care va ajunge lider in domeniul inteligentei artificiale "va deveni stapana lumii". "Inteligenta artificiala este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru intreaga omenire. Acest domeniu prezinta oportunitati colosale, dar si amenintari greu de prevazut", a declarat el atunci.

In primavara trecuta, fondul suveran al Rusiei a anuntat ca a obtinut doua miliarde de dolari de la investitori privati din Asia si din Orientul Mijlociu pentru investitii in companii ruse din sectorul inteligentei artificiale. Din aceasta suma, 100 de milioane de ruble (circa 1,4 milioane de euro) urmau sa fie directionate catre Oncobox, o firma noua care utilizeaza inteligenta artificiala pentru personalizarea tratamentelor oncologice in functie de profilul genetic al pacientilor.

Rusia beneficiaza de educatia stiintifica de calitate asigurata traditional de universitati si de performantele in inalta tehnologie, domeniu in care s-au afirmat performeri cum ar fi Yandex, unul din gigantii internetului. Cea mai mare banca rusa, Sberbank, este lider in promovarea inovatiilor si investeste in start-up-uri in domeniul inteligentei artificiale, cum ar fi VisionLabs, implicata in recunoasterea faciala.

Ca reactie la afirmatiile lui Putin de acum doi ani, miliardarul american Elon Musk a avertizat ca "competitia intre state pentru inteligenta artificiala va provoca probabil cel de-al treilea razboi mondial", reaminteste France Presse.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri