Cotatia barilului de petrol a crescut vineri dupa ce anuntul mortii influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis mai devreme intr-un raid american la Bagdad, a provocat ingrijorari pe piata cu privire la o escaladare a tensiunilor in regiune, informeaza AFP.

In jurul orei 07:00 GMT, cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' (WTI) cu livrare in luna februarie afisa o crestere de 3,06% pana la 63,05 dolari. Cotatia barilului de titei Brent, referinta europeana, cu livrare in luna martie era in crestere cu 3,25% pana la 68,40 dolari, scrie Agerpres.

In total, pretul petrolului a inregistrat o crestere de peste 4% dupa anuntul ca cel putin opt persoane au fost ucise in noaptea de joi spre vineri in timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile dupa atacarea ambasadei americane de catre demonstranti pro-iranieni.

Puternicul general iranian Qassem Soleimani, insarcinat cu afacerile irakiene in cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis in acelasi bombardament.

Acest raid al armatei americane a generat solicitari de "razbunare" in Iran si a crescut ingrijorarile cu privire la un conflict deschis intre Washington si Teheran.

"Tensiunile din regiune au dus la cresterea pretului petrolului" sustine David Madden, analist la CMC Markets.

Piata petroliera a reactionat foarte putin la situatia irakiana in ultimele zile, analistii estimand ca oferta de petrol nu este inca amenintata.

Qassem Soleimani, seful Fortei Qods al Garzilor Revolutionare insarcinata cu operatiunile externe ale Iranului, a exercitat, in special incepand din 2018, o influenta cheie in negocierile politice vizand formarea unui guvern in Irak.

Influentul general ucis la varsta de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA si al aliatilor sai.

Sursa foto: ArtisticPhoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri