SUA au reluat operatiunile militare comune cu Irakul, intrerupte dupa moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la inceputul lui ianuarie intr-o lovitura aeriana americana la Bagdad, relateaza New York Times, preluat de France Presse.

Doi responsabili militari americani, citati de cotidianul new-yorkez sub acoperirea anonimatului, afirma ca Pentagonul dorea sa reia cat mai repede, alaturi de armata irakiana, lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta sa nu profite de situatie, scrie Agerpres.

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat sa comenteze informatia.

La initiativa Washingtonului, operatiunile comune intre cele doua tari au fost intrerupte pe 5 ianuarie, respectiv la doua zile de la lovitura americana asupra generalului Soleimani, in apropiere de aeroportul din Bagdad.

Parlamentul irakian a cerut in aceeasi zi guvernului expulzarea trupelor americane din tara.

O scrisoare trimisa din greseala din SUA a creat confuzie a doua zi privind o eventuala retragere a celor peste 5.000 de soldati americani desfasurati in Irak.

Guvernul irakian i-a cerut oficial la sfarsitul saptamanii trecute sefului diplomatiei americane Mike Pompeo sa trimita o delegatie la Bagdad pentru a incepe discutii despre retragerea trupelor americane.

Departamentul de Stat american a raspuns ca nici macar nu intentioneaza sa discute despre o retragere, ci doar despre "cel mai bun mod de a reconfirma (...) parteneriatul strategic" intre cele doua tari.

Mike Pompeo a dat, de altfel, asigurari luni ca "toti" liderii irakieni i-au spus "in privat" ca sunt favorabili unei prezente militare americane in tara lor pentru a lupta impotriva Statului Islamic.

El nu a exclus insa revizuirea in scadere a numarului soldatilor americani desfasurati in Irak, in concordanta cu dorinta presedintelui Donald Trump de retragere treptata din operatiunile costisitoare din Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Sadik Gulec / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri