Belarusul a cerut Rusiei un imprumut de 1,5 miliarde dolari pentru a acoperi costurile petrolului si gazelor naturale importate din Rusia in acest an, a anuntat agentia de presa oficiala din Belarus, BelTA, potrivit NewsIn.

Intre Rusia si Belarus a izbucnit un litigiu in ultimele zile ale 2006, dupa ce Moscova a decis dublarea preturilor pentru gaze naturale si reducerea subventiilor petroliere incepand cu luna ianuarie 2007. "Decizia a venit pe fondul nevoilor bugetare, bugetul fiind grav afectat de majorarea preturilor la energie", a precizat BelTA, citand surse guvernamentale. Ministerul de finante nu a confirmat inca acest raport.

Belarusul planuieste sa isi reviziuasca bugetul pentru 2007, reducand cheltuielile de stat din cauza preturilor foarte mari la energie. Belarusul mai planuieste sa imprumute o suma suplimentara de un miliard de dolari de pe pietele internationale de obligatiuni, prin plasamente facute de stat si imprumuturi bancare, menite a finanta importurile de energie.

Belarusul si Rusia au avut o relatie lunga de prietenie, luand chiar in considerare crearea unei "uniuni de state" post-sovietica, acest plan fiind redactat de la jumatatea anilor 1990. Insa presedintele rus Vladimir Putin a decis sa puna capat politicii de subventionare energetica a economiei bieloruse.

Preturile pentru gaze naturale au crescut pana la aproximativ 100 de dolari pe mia de metri cubi, in trecut pretul practicat fiind de 48 de dolari. Minskul va fi nevoit sa plateasca 53 de dolari pe tona de petrol drept taxe de import.