Gigantul petrolier rusesc Lukoil a redus drastic procesarea de petrol la rafinaria Volvograd din cauza unui incendiu care a fortat grupul sa reduca aproape la jumatate productia acesteia si despre care traderii spun ca ar putea atrage o peurie in zona Marii Negre.

Lukoil a mai precizat intr-un comunicat ca va relua productia la parametrii normali pana la inceputul lunii mai, insa surse din piata sunt sceptice ca problemele pot fi rezolvate atat de repede si au adaugat ca pietele de la Marea Neagra ar putea, in curand sa se confrunte cu o penurie de combustibil rafinat, informeaza NewsIn, citand Reuters.

"Volvograd este unul dintre cei mai mari furnizori de petrol rafinat ai Marii Negre, asa ca daca aceasta isi reduce aproape la jumatate capacitatea, eu iau lucrurile foarte in serios", a declarat un trader care opereaza pentru o companie occidentala majora. Rafinaria a prelucrat 9,5 tone de petrol in 2006, respectiv 190.000 barili pe zi."O unitate pentru procesarea petrolului, AVT-6, cu o capacitate de aproximativ patru milioane de tone pe an este complet inchisa dupa accident", a declarat purtatorul de cuvant al Lukoil, Dimitri Dolgov.

Rusia are 25 de rafinarii si Volvograd este una dintre cele patru rafinarii rusesti ale Lukoil. Perioada din aprilie pana in iunie este, in mod obisnuit, una activa pentru mentenanta rafinariilor rusesti si Lukoil ar putea sa-si revizuiasca programul initial. Incendiul de la Volvograd este al doilea care a afectat capacitatile de rafinare a petrolului rusesc, dupa cel de la rafinaria lituaniana Mazeikiu, de la Marea Baltica, de anul trecut. Mazeikiu, singura rafinaria din statele baltice, si-a redus aproape la jumatate productia, de la 27.400 tone de titei pe zi, dupa incendiul din luna octombrie.

Mazeikiu, care este detinuta de compania poloneza PKN Orlen, ar putea inlocui unitatea distrusa pana la sfarsitul acestui an si unii traderi suntin ca Lukoil va avea nevoie de mai mult timp pentru a relua activitatea normala la Volvograd. "Am auzit ca unitatea este complet distrusa si, daca este adevarat, ar putea dura pana la un an sa o refaca", a spus un trader citat de Reuters.

Lukoil a respins, insa, asemenea temeri. "Nu a fost atat de rau si suntem increzatori ca vom respecta termenul limita stabilit", a declarat seful gigantului rusesc pentru relatiile cu investitorii, Gennady Krasovsky. Acesta a mai spus ca incendiul a provocat daune de aproape 20 de milioane de dolari. Actiunile Lukoil s-au depreciat, ca reactie la aceste informatii, cu 2%, pana la 2.058 ruble pe unitate pe piata bursiera Moscow Interbank Currency Exchange (MICEX).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri