Proteste de stradă în Polonia, după anunțul privind interzicerea avortului

Sute de protestatari s-au adunat miercuri seară în faţa Tribunalului constituţional din Varşovia, ca urmare a faptului că autorităţile urmează să pună în aplicare o hotărâre ce interzice avorturile.

Protestele au fost declanşate de publicarea de către Tribunalul constituţional a unei justificări scrise la hotărârea judecătorească din 22 octombrie privind protejarea vieţii, scrie Agerpres. Hotărârea va intra în vigoare după publicarea acestei justificări în Monitorul Oficial, ceea ce se va întâmpla până la sfârşitul zilei de miercuri.

În hotărâre, Tribunalul a decis că avorturile efectuate din cauza unor defecte congenitale ireversibile, categorie în care intră o gamă largă de afecţiuni, de la sindromul Down la boli fatale, sunt ilegale conform Constituţiei.

Astfel de defecte congenitale au reprezentat motivul majorităţii avorturilor legale din Polonia în 2019.

În jurul orei 19.00 (18:00 GMT), o mulţime de protestatari a început să mărşăluiască spre nord, unde se află centrul capitalei Varşovia, pe fondul unei prezenţe numeroase a forţelor de ordine.

Citeste si:
Proteste cu fumigene în fața ministerului Muncii
Proteste cu fumigene în fața...

Manifestanţii scandau lozinci în favoarea avortului la cerere şi împotriva partidului de guvernământ conservator Lege şi Justiţie (PiS).

'Gândesc, simt, decid', 'Libertatea de alegere fără teroare', se putea citi pe câteva din pancarte.

Proteste au avut loc şi în alte oraşe, precum Katowice, Lodz, Wroclaw şi Szczecin. The Guardian estimeză că sunt 400.000 de protestatari.

Greva femeilor la nivel naţional, organizaţia neguvernamentală care conduce protestul, anunţase intenţia de a organiza proteste în câteva zeci de oraşe din întreaga ţară.

Citeste si:
Polonia va avea cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană
Polonia va avea cea mai...

Pe 22 octombrie, anunţul hotărârii Tribunalului a generat proteste în masă în toată Polonia.

Sursa foto: captură video/ YouTube

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri