Constantin Carabină, fostul Șef de Stat Major al Centrului Militar Județean Vaslui, actualmente șef al secției Cultul eroilor a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, a oferit, pentru wall-street.ro, o evaluare a situației din Ucraina, dar și asupra prăbușirii celor două aparate militare de zbor românești.

Wall-street.ro: Cum vedeți evoluția conflictului din Ucraina după mai mult de o săptămînă de război?

Constantin Carabină: Din punctul meu de vedere, dacă Ucraina rămânea neutră, avea foarte mult de câștigat, avea de câștigat și Europa și avea de câștigat și lumea. Să vă explic de ce. Pentru că în acea convenție încheiată între fosta Uniune Sovietică și Statele Unite ale Americii, una dintre condiții era să nu pună ca parte țările care făceau parte din acel bloc al Tratatului de la Varșovia. Ori, nerespectând aceste condiții, Rusia s-a trezit în fața unui fapt care, practic, le-a decimat toate strategiile.

În contextul actual, e normal să răspunzi într-un fel, însă se putea răspunde pe cale dimplomatică. Ceea ce a făcut Rusia acum, nu este decizia lui Putin, este o decizie luată în spatele ușilor închise. A fost dus într-o eroare și, acum, prin faptul că lucrurile sunt scăpate de sub control, ca orice nație care dorește să dețină supremația, are două strategii, una de apărare și una de atac. Ei sunt pe strategia de atac la ora actuală. Nu au ce face, pentru că dacă s-ar opri pe aliniamentele care sunt acum, cu siguranță vor fi înfrânți, pentru că din partea cealaltă toate țările trimit armament, ceea ce este un lucru extraordinar de greșit.

Da, trimiți ajutoare, trimiți alimente, dar nu muniție, deja declari război. Ori istoria ne-a demonstrat că Rusia, în astfel de situații, răspunde pe principiul tăvălugului. Chiar dacă nu sunt atât de perfecționiști în ale războiului terestru, totuși, mergând pe principiul tăvălugului, tot ce prind în cale, nu iartă.

Iar faptul că până acum două zile nu erau așa mari distrugeri, se datorează faptului că au mizat pe faptul că vor găsi înțelegere. Au mizat pe faptul că vor ceda, vor ajunge la un consens, ori lucrurile au luat altă turnură. Și în contextul ăsta au apelat la cel mai performant armament. Vedeți că lansează rachete balistice, rachete care au muniție interzisă.

Situația este foarte sensibilă. Eu vă spun că oricând poate să izbucnească un conflict mondial. Dacă nu se așează la masa tratativelor în spatele ușilor închise, cu siguranță lucrurile vor avea o turnură foarte, foarte urâtă pentru Europa și pentru toată lumea.

Wall-street.ro: Ce să înțelegem din prăbușirea celor două aparate militare de zbor românești, MIG 21 și IAR 330?

Constantin Carabină: Acolo sunt două aspecte. Ori este o greșeală de pilotaj, de manevră, și condițiile meteo, și cea de a doua cauză care ar fi putut să fie, probabil - dar nici într-un caz nu poate fi vorba - un bruiaj. Chiar dacă era vorba de un bruiaj, era un bruiaj pentru a nu putea observa țintele. Dar faptul că în acel avion era un singur pilot spune multe. Deci acolo sunt două variante, ori eroare de pilotaj combinat cu condițiile atmosferice, dar nici într-un caz nu poate fi vorba despre bruiaj.

Să nu uităm că aparatele MIG 21, chiar dacă sunt modernizate, nu mai sunt performante, nu mai răspund cerințelor și condițiilor actuale și nici acele elicoptere. Deci lipsa de antranament își spune cuvântul, nici într-un caz bruiajul.

Wall-street.ro: Pledați pentru o apropiere a României de Republica Moldova?

Constantin Carabină: În 1990-1991 a fost momentul cel mai propice. Dacă conducerea de la acea vreme își dorea cu orice preț ca România să-și reintegreze vechile hotare, cu siguranță se putea realiza în condiții mult mai bune și mai avantajoase. Acum, la momentul ăsta, dumnealor vorbesc despre Republica Moldova. Eu chiar, într-un cuvânt de-al meu, într-o acțiune la Fântâna Albă, am spus 'noi vorbim de o singură țară, se numește România'. Nu prea le-a convenit. Deci, din punctul meu de vedere, și acolo sunt pro și contra.

Doar acest conflict creat acum, dacă ia amploare și se ajunge la masa tratativelor și se va reorienta o nouă strategie, o nouă reîmpărțire a țărilor din fostul bloc estic și vestic, cu siguranță se va pune și problema unificării României cu Republica Moldova și, de ce nu, chiar și partea dinspre Ucraina, Cernăuți.

Eu prevăd că o să vorbim despre o Ucraină mult, mult mai mică decât este acum.

Wall-street.ro: Iar Transnistria va rămâne, cel mai probabil, ocupată.

Constantin Carabină: Fără Transnistria, niciodată nu se va putea. Deci până acolo, dacă este să se întâmple ceva și să se reîntregească teritoriile, doar până la Nistru. Dincolo de Nistru, niciodată.

Sursa foto: history-prospectors.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri