Volodimir Zelenski a susținut un discurs în fața Congresului American, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Este ziua cu numărul 21 din acest conflict militar major, care începe deja să distrugă aproape complet mai mult orașe din Ucraina, bombardate tot mai intens.

Iată cele mai importante declarații ale lui Volodimir Zelenski, în Congresul American:

Orașele noastre sunt în cel mai rău stadiu de la Al Doilea Război Mondial încoace. Vă salut din poporul nostru frumos care rezistă de opt ani încoace unei agresiuni fără precedent.

Fii și fiicele noastre luptă pentru patria noastră. Ucrainenii vor fi liberi, Rusia a atacat nu doar pământul nostru, ci a mers într-o ofensivă totală a valorilor umane de baza. A adus avioane împotriva libertății nostre, împotriva libertății noastre de a alege. S-a întâmplat împotriva viselor noastre. Și voi, în SUA aveți visele voastre.

Îmi amintesc fețele președinților voștri care au pus bazele democrației voastre (...) noi vrem același lucru pentru poporul nostru. Toate acele lucruri care sunt normale pentru noi toți.

Noi avem nevoie de voi acum. Vă amintiți de Pearl Harbor, când cerul vorstru a fost teribil, vă amintiți de 11 septembrie, în 2001. Nimeni nu se aștepta la acel lucru și voi nu ați putut sa trăiți. Țara noastră trăiește acest lucru deja de trei săpătămâni.....

Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții. Trupele ruse au tras deja 1.000 de rachete în Ucraina, au folosit drone pentru a ne ucide, e o teroare pe care Europa nu a mai văzut-o de 80 de ani. Cerem un răspuns, un sfârșit pentru toate acestea, e prea greu să cerem acest lucru? Avem nevoie de o interdicție aeriană. E prea mult să cerem acest lucru?

Știți cât de mult contează pe câmpul de luptă aviația. Șțiți că avionele acestea există și le aveți, dar ele sunt pe pământ, nu sunt pe cerul Ucrainei, ele nu apară poporul Ucrainei. E o nevoie. Eu trebuie să protejez cerul țării mele, dar am nevoie de decizia voastră! Și eu am un vis, la fel cum l-ați avut voi pe al vostru, să fie pace (...)

Toate companiile americane trebuie să părăseacă Rusia. Imediat să facă acest lucru. Vă rog dacă aveți companii care finanțează mașînăria de război a Rusiei, trebuie puse presiune pe ele.Trebuie să oprim războiul! (...)

Predecesorii noștri au creat insituții care să ne apere de război, așa că avem nevoie de noi instituții, de noi alianțe. Propunem să înființăm o asociație, „EU 24”, o uniune de țări unite care să asigure asistență, să susțină și să finanțeze tot ce e necesar pentru a menține pacea și pentru a menține cât mai multe vieți. O astfel de uniune ar piutea asigura asistență de orice tip, în cazul unor pandemii, război sau alte situații critice”.

Zelenski a prezentat în congresul SUA și un video care surprinde ororile comise de Rusia, încă de la începutul acestui război. Spre finalul discursului său, liderul ucrainean s-a dresat în mod direct către Joe Biden, căruia i-a mulțumit pentru tot sprijinul acordat. Totodată, Zelenski i-a transmis președintelui SUA: „Dacă vrei sa fii liderul lumii, nu poți fi decât liderul păcii”, o frază care subliniază nevoia de ajutor a Ucrainei pentru a face față Rusiei.

Sursa foto: captura video / Facebook (Володимир Зеленський)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri