Membrii consortiului Nabucco, care va construi conducta de gaze naturale ce va reduce dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia, nu au ajuns la un acord in vederea finantarii sau a gasirii unui nou partener pentru a face proiectul viabil, anunta International Herald Tribune.
Interviurile acordate marti de membrii consortiului Nabucco releva faptul ca viitoarea conducta de gaze – propusa in 2002 de Comisia Europeana ca o prima incercare a blocului de a institui o politica comuna de securitate energetica – ar putea fi amenintata de aparitia unui proiect cu scopuri asemanatoare.

Gazprom, gigantul care detine monopolul asupra gazelor naturale in Rusia, si Eni, compania italiana de gaze naturale, au anuntat sambata un proiect comun de construire a unei conducte de gaze care sa concureze cu proiectul european Nabucco. Miscarea rusilor a expus lipsa de unitate a celor 27 de mebri ai blocului european, care incearca punerea in aplicare a unei politici energetice de securitate pe termen lung.

Proiectul Nabucco isi pierde din avant, nereusind sa tina pasul cu termenele fixate si depasind bugetul alocat, ar fi declarat membri ai consortiului energetic. "Inca nu am ajuns la un acord asupra finantarii", a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV, companie energetica austriaca ce detine conducerea consortiului Nabucco. Celelalte patru grupuri energetice implicate in proiect sunt Botas din Turcia, Mol din Ungaria, Transgaz din Romania si Bulgargaz din Bulgaria.

"Daca vom conveni asupra finantarii pana la sfarsitul acestui an, conducta va putea fi construita pana in 2009 sau, cel tarziu, pana la inceputul lui 2010. Proiectul ar putea intra in functiune pana in 2012", a adaugat Huemer. Acesta mai declara ca investitia va depasi estimarile initiale de 4,6 miliarde de euro, datorita unei cresteri a pretului otelului.

Conducta lunga de 3.300 kilometri este gandita pentru a transporta gaze naturale din Azerbaidjan si alte state din Asia Centrala inspre tarile din vestul Europei, traversand Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia. Turkmenistan si Kazakhstan ar putea fi incluse si ele in proiect, iar intr-un stadiu ulterior, gazele naturale ar putea fi transportate si din Iran si Egipt.

Consortiul se afla inca in cautarea unui nou partener cu care sa imparta costurile proiectului, chiar daca nu au ajuns inca la un acord privind procentul din finantare care va fi acoperit prin imprumuturi. Banii pentru imprumut ar putea fi oferiti de Banca Europeana pentru Investitii sau de Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare.

Companiile Gaz de France si Gasuine din Olanda si-au exprimat interesul de a se alatura consortiului, dar Turcia refuza sa participe la luarea unei decizii pana dupa alegerile parlamentare din luna iulie. De asemenea, Gaz de France ar putea fi exclusa din motive politice. Oficialii guvernului turc si-au exprimat nemultumirea fata de decizia presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a blocat luni deschiderea discutiilor despre politicile economice si monetare, necesare Turciei pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

Saptamana trecuta, Gazprom si Eni au incheiat un acord prin care cele doua companii vor construi conducta numita Soth Stream. Aceasta va porni de pe coasta rusa a Marii Negre, traversand Marea Neagra spre Bulgaria si inaintand in Europa de Est pana in Italia. Ambii parteneri au refuzat sa dea detalii despre costurile de constructie, insa analistii estimeaza o suma de aproximativ 11 miliarde de euro.

Rusia alimenteaza deja cu gaze naturale mai bine de un sfert din blocul european. Dar cererea Uniunii Europene pentru gaze naturale este asteptata sa creasca pana la aproximativ 720 de miliarde de metri cubi, in 2015, de la cele 500 de miliarde de metri cubi, in 2005. Nabucco este un proiect gandit tocmai pentru a acoperi o parte a acestei cereri. Cu Nabucco functionand la capacitate maxima, in jurul anului 2025, aproximativ 15% din consumul de gaz al Uniunii Europene va fi acoperit de tarile din Asia Centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri