Statele Unite nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, a precizat marţi Casa Albă, după ce în ziua precedentă preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o posibilă desfăşurare de trupe terestre străine în sprijinul armatei ucrainene în războiul cu Rusia, scrie Agerpres.

"Preşedintele (american Joe) Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina", a declarat, potrivit Reuters şi AFP, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Dar Joe Biden consideră că "drumul către victorie" al Ucrainei trece prin noul pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari destinat acesteia şi pentru care el a cerut aprobarea Congresului, dar care este în continuare blocat de republicani în Camera Reprezentanţilor, după ce a fost aprobat de Senatul majoritar democrat, a mai spus purtătoarea de cuvânt de la Washington.

"În ce priveşte Ucraina, cred că nevoia de acţiune este urgentă (...) Consecinţele inacţiunii zilnice sunt teribile", a indicat Biden la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Congresului, aceştia fiind, din partea Camerei Reprezentanţilor, preşedintele republican al acesteia, Mike Johnson, şi democratul Hakeem Jeffries, iar din partea Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell.

Mike Johnson este cel care până în prezent a refuzat dezbaterea proiectului de lege care cuprinde noul ajutor destinat Ucrainei, proiect în care democraţii au inclus la pachet de asemenea un ajutor pentru Israel - încercând să-i forţeze astfel pe republicani să-l aprobe - şi o reformă a politicii SUA privind migraţia, reformă cerută de republicanii din tabăra apropiată lui Donald Trump, dar pe care aceştia o consideră insuficientă întrucât nu combate îndeajuns migraţia ilegală.

Trupele franceze, „rol necobatant” în Ucraina

"Trebuie să luăm în considerare noi acţiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producţia de arme la faţa locului, pe teritoriul ucrainean", a declarat Stephane Sejourne în faţa deputaţilor.

"Unele dintre aceste acţiuni ar putea necesita o prezenţă pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul de luptă. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost şi este poziţia de astăzi a preşedintelui Republicii", a subliniat ministrul francez de externe, răspunzând la întrebarea unui membru al partidului Franţa nesupusă ("France insoumise") din Adunarea Naţională, în urma declaraţiilor făcute cu o zi înainte de Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, afirmaţii care au provocat reacţii puternice atât în Franţa, cât şi pe plan internaţional.

Macron nu a exclus luni ca state europene să trimită trupe în Ucraina, dar a prevenit că nu există un consens în acest stadiu, în timp ce aliaţii au fost de acord să depună mai multe eforturi pentru ca muniţiile să ajungă mai repede la Kiev.

"Dar, în dinamică, nimic nu trebuie exclus", a afirmat preşedintele francez, asumându-şi o "ambiguitate strategică". Diplomaţi francezi au declarat că ideea lui Macron a fost de a declanşa o dezbatere pe această temă, dar nu există planuri concrete în această direcţie. Reacţia ţărilor europene din cadrul NATO la iniţiativa lui Emmanuel Macron a fost promptă: o trimitere de trupe occidentale în Ucraina este exclusă, în timp ce Kremlinul a lansat ameninţarea unui conflict "inevitabil" cu Alianţa Nord-Atlantică.

În urma acestor declaraţii, toate partidele de opoziţie de stânga, de dreapta şi de extremă dreapta au cerut o dezbatere parlamentară. În acelaşi timp, preşedintele Emmanuel Macron a cerut guvernului francez să prezinte în Parlament o declaraţie cu privire la "acordul bilateral de securitate încheiat cu Ucraina" la 16 februarie, ce va fi urmată de o dezbatere şi de un vot, a indicat marţi Palatul Elysee, notează AFP.

Acest acord de securitate "înregistrează sprijinul nostru pentru Ucraina pe termen lung pentru a contracara războiul de agresiune al Rusiei", notează Palatul Elysee, care nu precizează data acestei dezbateri parlamentare, decisă în baza articolului 50-1 din Constituţie.

Sursa foto: Sadik Gulec / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri