Una dintre marile puteri ale lumii, China ne-a obisnuit pana acum cu convergenta parghiilor financiare in punctul insular Hong Kong. Globalizarea si dezvoltarea economica a Chinei continentale au dus la aparitia unui nou oras chinez pe scena elitista a economiei mondiale: Shangai.
Daca in urma cu zece ani, forta de munca chineza migra dinspre Beijing si Shangai inspre Hong Kong, astazi biletele de avion la clasa business sunt vandute in intregime, luni dimineata si vineri seara, pe ruta Hong Kong – Shangai. Acesta este unul dintre semnele care arata ca importanta economica a Chinei continentale a crescut mult, in comparatie cu fosta sa colonie, Hong Kong. Orasul Shangai a cunoscut o dezvoltare puternica in ultimii ani, insa analistii sustin ca acesta se afla inca mult in urma Hong Kong-ului. Va duce oare globalizarea la o inversare a rolurilor intre cele doua orase?

In anii 1980, Hong Kong era punctul de legatura intre China si lumea exterioara. Bunurile asamblate in China erau exportate prin Hong Kong, orasul fiind si locul predilect pentru serviciile financiare si de business ale companiilor chineze care aveau afaceri cu vestul. Multe din sectoarele de productie din Hong Kong, in special cel de textile si imbracaminte, au fost relocalizate, aducand capital si expertiza in restul tarii. Companiile chineze utilizau piata de capital din Hong Kong pentru a-si imbunatati situatia financiara.

Dar, la inceputul anilor 1990, devenise evident ca marile voci economice din China urmareau dezvoltarea si altor regiuni economice, in special Shangai si Beijing, ca centre principale pentru investitiile straine. Mai multi lideri, printre care si prim-ministrul Zhu Róngji, fost primar al Shangai-ului, au sustinut expansiunea Shangai-ului in crearea unui nou district financiar.

Aria din jurul orasului s-a transformat in scurt timp in principalul centru al investitiilor straine, un agregat al sediilor centrale ale bancilor si firmelor multinationale. Dinamismul dezvoltarii economice a Shangai-ului, alimentat de cresterea exporturilor, a transformat pana si aspectul si vizibilitatea orasului, care a devenit tinta turistilor din intreaga lume.

In 1990, o noua piata de capital a fost deschisa in Shangai, pentru a o rivaliza pe cea din Hong Kong. Deschis in principal investitorilor domestici, Sahngai se afla in mijlocul unei explozii economice fara precedent. China si-a propulsat propriul sector bancar si l-a deschis, treptat, si investitorilor straini. Cu toate acestea, sitemul bancar chinez se adreseaza mai mult sectorului corporativ, nu indivizilor. La o populatie de 1,3 miliarde de locuitori, China are doar 60 de milioane de carduri de credit. Insa piata domestica a serviciilor financiare este asteptata sa creasca, odata cu atragerea unui numar mare de investitori straini.

Potrivit profesoarei Saskia Sessin, de la London School of Economics, Hong Kong are inca avantaje pe care Shangai nu le poate egala, in termeni de rafinament financiar. Ea sustine ca Hong Kong se numara printre orasele de mare importanta economica, la nivel mondial, ancorat in dezvoltarea pietei de capital globale. Hong Kong s-ar apropia, astfel de New York, in timp ce Shangai se aseamana cu Chicago – un oras imens, care sustine dezvoltarea industriala a tarii, cu servicii specializate in finante si comert.

Pe plan politic, conducerea chineza sustine, de o vreme, nevoia pentru o dezvolatrea echilibrata a tarii, cu diferente mai mici intre nivelurile de trai ale diferitelor orase din China. In consecinta, Hong Kong si Shangai ar putea deveni mai degraba parteneri decat rivali, intr-un proces fructuos de dezvoltare economica a Chinei, pe calea globalizarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri