La deschiderea sedintei de joi, benzina de referinta Eurograde se tranzactiona cu 828 dolari/tona) si s-a scumpit apoi pana la 850 dolari/tona cu livrare in Amsterdam-Rotterdam (pret FOB), dupa ce compania Petroplus a cumparat 2.000 de tone. Acesta este cel mai mare pret atins din septembrie 2005.
Petroplus a cumparat, de asemenea, 2.000 tone benzina de la Cargill, la pretul de 844 dolari/baril. Compania de rafinare cu sediul in Elvetia cumpara din cand in cand slepuri cu benzina.

"Este cel mai mare pret, de cand a atins 855 dolari/tona", a spus un broker, facand referire la valoarea maxima atinsa imediat dupa uraganul Katrina.

Scumpirea benzinei Eurograde are loc pe fondul cresterii pretului petrolului la valori record, de peste 96 dolari/baril.

Citeste si:

Un incendiu a izbucnit miercuri la rafinaria Coryton din sudul Angliei, detinuta de Petroplus, obligand compania sa opreasca mai multe unitati de procesare.

Pompierii din Essex au anuntat ca focul a izbucnit la unul dintre turnurile de pacura, insa expertii din industrie, televiziunea locala si unele pagini de internet considera ca unitatea este una de productie a benzinei si a pacurii.

Petroplus, cea mai mare compania independenta de rafinare din Europa, nu a specificat care unitati ale rafinariei cu o capacitate de 172.000 barili/zi au fost inchise, nici in ce parametri functioneaza aceasta in prezent.