Ministrul german al familiei, Ursula von der Leyen, a incercat sa explice copiilor criza financiara actuala intr-un articol publicat duminica in care compara situatia cu o "petrecere uriasa" la care "totul este permis", dar care se termina rau, relateaza AFP.

"Imaginati-va ca participati la o petrecere uriasa. Totul este permis, atat timp cat parintii nu remarca nimic. Deviza este 'si mai mult, si mai tare, fara jena. Cel care risca cel mai mult este regele petrecerii' ", scrie in Bild am Sonntag (BamS) ministrul german, mama a sapte copii, in articolul intitulat "Cum explic criza copiilor mei".

"Toti participa si se distreaza enorm. Dar dintr-o data, sarbatoarea ia sfarsit. Fugiti si aveti o mahmureala teribila. Unii se prabusesc complet si aterizeaza direct la terapie intensiva, politia vine si pune intrebari neplacute", continua Ursula van der Leyen, care are 50 de ani, potrivit NewsIn.

"Parintii vostri sunt furiosi, pentru ca ati facut asta pe la spatele lor, dar in acelasi timp isi fac reprosuri pentru ca nu au fost suficient de atenti. Nimeni nu mai are incredere in nimeni, toata lumea ii acuza pe ceilalti", explica ministrul german mecanismul care sta la baza actualei lipse de incredere de pe piata financiara. "Iata cum s-au petrecut lucrurile si pe piata financiara mondiala. Creditele, adica datoriile altora, au fost vandute in toate directiile.

Cumparatorii si vanzatorii - adica bancile de investitii - au castigat multi bani in felul acesta. Iar pana in prezent, cel care construia cel mai frumos castel virtual si dezvolta produsele financiare cele mai exotice trona undeva la inaltime", a explicat ministrul conservator.

"Nu au fost aproape niciun fel de reguli, pentru ca totul functioneaza asa de bine in felul acesta. Autoritatile internationale de supraveghere a bancilor sunt ocupate cu altceva sau se lasa duse de nas. Pana cand balonul de sapun se sparge, totul isi pierde valoarea, iar cursul la bursa se prabuseste", continua von der Leyen.

"Lectia pe care o avem de invatat: cel care este platit pentru a atrage atentia trebuie sa o faca! Avem nevoie de reguli pentru a pastra o privire de ansamblu. Cel care nu le respecta trebuie sa fie pedepsit in consecinta. Statul nu trebuie sa intervina tot timpul, ci doar sa fixeze cadrul. Daca nu, noi platim toate oalele sparte", a avertizat ministrul german.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce crede presedinta CE despre Huawei si 5G
Setari Cookie-uri