Expunerea bancilor austriece fata de pietele europene emergente s-a transformat din profitabila in riscanta, insa nu intr-o asa masura incat sa puna in pericol ratingul tarii, a anuntat miercuri agentia de evaluare financiara Moody\'s Investors Service.
In raportul anual al agentiei privitor la Austria, Moody's a anuntat ca lipsa unei bule imobiliare si fondurile guvernamentale puternice ar putea ajuta tara sa tempereze riscurile provenind din aceasta expunere, chiar daca nivelul indatorarii va creste temporar. Calificativul actual acordat Austriei de catre agentie este 'Aaa' potrivit Reuters, citat de NewsIn.

"Bancile austriece au afaceri solide in Europa Centrala si de Est si de aceea nu au intampinat probleme cu activele imobiliare, ca si alte banci", a declarat analistul Moody's Alexander Kockerbeck, autor al raportului.

Bancile austriece trebuie sa primeasca 290 miliarde dolari de la creditori din Albania pana in Rusia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale. Suma este mult mai mare fata de imprumuturile acordate de bancile italiene, germane sau franceze.

Anul trecut, aceste active au adus aproximativ 43% din profitul bancilor austriece, conform datelor bancii centrale din Austria.

"Acum ne confruntam brusc cu posibilitatea ca pietele emergente din Europa Centrala si de Est sa fie afectate sever de schimbarile fluxului de capital si din moment ce aproape jumatate din profitul bancilor din Austria este generat de afacerile din aceste zone, situatia financiara a acestora pare vulnerabila acum", a adaugat Kockerbeck.

Acesta a spus ca Austria are o expunere mai mare fata de posibilele corectii economice din Romania, Bulgaria si Ungaria, unde bancile austriece sunt printre cele mai mari, iar gradul de risc este crescut.

Austria a luat in octombrie masuri impotriva crizei financiare, punand la punct un pachet de 100 miliarde euro (129 miliarde dolari) destinat stabilizarii sistemului bancar. Kockerbeck crede ca este putin probabil ca o mare parte din aceasta suma sa se piarda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri