Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, s-a lansat intr-o campanie de politica industriala nesupravegheata pentru a pune capat crizei financiare, masura ce i-ar putea pune in pericol independenta, a declarat sambata un fost inalt oficial american.

Cresterea exploziva a bilantului contabil al Fed incepand cu luna septembrie a fost "incredibila", a spus John Taylor, care a fost secretar adjunct al Trezoreriei respunsabil cu afacerile internationale intre 2001 si 2005.

"Situatia pe care o vedem acum este de fapt determinata de alte considerente. Cat ar trebui sa cumparam din valorile mobiliare garantate prin ipoteci? Cat de mult ar trebui sa creditam bancile centrale straine? Este vorba mai mult de o politica industriala", a spus el.

Bilantul contabil al Federal Reserve a crescut de peste doua ori in ultimele luni, la peste 1.200 miliarde dolari, in contextul in care Fed a incercat sa apere economia americana de cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune, sustinand principalele piete de credit, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Masurile au inclus cumpararea directa de catre Fed de obligatiuni garantate prin ipoteci, sustinerea creditorilor nefinanciari principali si, de asemenea, acordarea de imprumuturi in valoare de sute de miliarde dolari bancilor, pe baza de garantii.

"O situatie in care Federal Reserve se imprumuta pentru a investi in toate aceste sectoare mi se pare una in care avem o mare problema de guvernare, se necesita multa reflectie", a spus Taylor.

Congresul american are dreptul legitim de a avea un cuvant de spus in legatura cu cine primeste credit din partea Fed, sustine Taylor. Deznodamantul ar putea fi o "reforma radicala" ce ar pune in pericol independenta politicii monetare, a mai spus el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente
Setari Cookie-uri